Przyciąganie - problemy z wierzchołkami

Czołem!
Mam włączone przyciąganie i edycję topologiczną. Po kilku/kilkunastu kliknięciach nie dociąga mi do wierzchołka poligonu tylko do punktu ‘w kosmosie’. Zmiana wartości przyciągania nic nie daje, układ warstw mam taki sam jak układ projektu, zaawansowane przyciąganie i wybór warstw sprawdzone - nie działa.
Czy istnieje jakieś techniczne rozwiązanie problemu oprócz wyłączenia i włączenia projektu na nowo?

Mi też często zdarzał się taki problem, jak dobrze pamiętam to starczy kliknąć backspace i się cofnąć o jeden albo dwa kroki.

Pytanie dotyczy projektu planu ogólnego?

Tak, choć czasami zdarza się na mniejszych projektach

Spójrz proszę czy w wątku niebyło to poruszone. Ogólnie to zależy jakie masz ustawienia, ja jakbym miał obstawiać, to obstawiłbym błędy geometrii.

Przejrzałam wątek, nie znalazłam niczego w podobnym temacie. Geometria poprawna, zapisuje strefy do giemela we wtyczce. Ale przy edycji pojawia się problem - zamiast do najbliższego węzła dociąga mi jakoś do środka projektu… jak wyłączę przyciąganie to problem znika, no ale tak nie da się pracować :wink:

A w jakim rozszerzeniu pliku wektorowego to wykonujesz?

.gpkg ale w shp też się zdarza taka sytuacja

Sprawdź w właściwościach warstwy w ostatniej zakładce Digitalizacja czy masz ustawioną dokładność geometrii

1 polubienie

@tomasz-giętkowski-geoanalityka.pl Ty pewnie znasz odpowiedź jeśli chodzi o takie kwiatki przy POG’ach.

A jak edytujesz tę warstwę poza projektem, to jest ok?
Sprawdź, czy jakaś warstwa nie ma ustawionego przyciągania do środka geometrii. Bo skoro przyciąga do środka projektu, to może granice APP lub coś o podobnym zasięgu ma to włączone. Jeśli używasz trasowania, to takie zachowanie może wynikać z grubego błędu geometrii. Czy geometria sprawdzona przez “Sprawdź geometrię”? Sprawdź też, co jest ustawione w Ustawienia → Opcje → Digitalizacja

1 polubienie

Dziękuję!, będę sprawdzać. Jak coś z tego wyjdzie to oczywiście dam znać!

1 polubienie

Czołem!
przyjrzałam się baczniej zachowaniu warstw w trybie edycji, włączyłam w ustawieniach pokazywanie błędów i drogą dedukcji wyszło mi, że w chwili dociągania warstwy pog do wierzchołka i krawędzi z warstwy działek (wyodrębnionej jako giemel z danych ewidencyjnych) dzieją się dziwne rzeczy z geometrią. Zrobiłam tak, że wyeksportowałam działki jako .shp, w geometrii zmieniłam ‘automatycznie’ na ‘polygon’ i póki co działa poprawnie …
Także dziękuję za wskazówki!

Pozdrawiam

Zobacz czy dane są w tym samy układzie. Działki z Ewidu mają układ 2000 pytanie na jakim ty pracujesz w ramach warstwy którą edytujesz. Rozbieżność generuje problem.
Pozdrawiam