Najczęstsze błędy projektantów w pracy nad Planem Ogólnym

Cześć wszystkim!

Chciałbym zacząć dyskusję na temat błędów i problemów, które napotykacie jako projektanci planów ogólnych w gminach w kontekście użycia QGIS’a. Z czym macie problemy, co często sprawia, że wracacie do początku lub szukacie informacji o błędach na forach typu Facebook lub LinkedIn?

1 polubienie

Na ten moment najczęstszy problem jaki mamy w biurze to znikanie wartości z tabeli atrybutów bądź geometrii obiektów. Pracujemy na geopaczce ze stylizacją, którą można wygenerować za pomocą wtyczki ministerialnej.

1 polubienie

Wtyczka po wielu mękach nareszcie działa poprawnie :wink:

1 polubienie

Trochę to zajęło, ale dalej można ją mocno dopracować i usprawnić.

Jedyne co mi trochę przeszkadza, to fakt, że jak rysuję strefy we wtyczce, to po dużym przybliżeniu do wierzchołków jest lekkie odsunięcie

Jasne że tak, ciekawy jestem kiedy wtyczka będzie uwzględniała APP dla planów miejscowych dla przeznaczeń terenów i linii zabudowy - coś w ustawie o tym było

1 polubienie

To kwestia włączonej precyzji geometrii, ogólnie można to ręcznie w opcjach wyłączyć, ale jak wygenerowałeś warstwy na starej wersji wtyczki, to ustawienie mimo wyłączenia będzie wracać do poprzedniego stanu. Pewnie są jakieś minimalne problemy przy przyciąganiu do wierzchołków, np. działek ewidencyjnych, prawda?

O tym nie wiedziałem - jechałem na nowej wersji. Tak działki oraz użytki. Muszę sobie obczaić te ustawienia.

1 polubienie

image
o tej opcji pisałem, właściwości warstwy → digitalizacja

1 polubienie

Cześć :slight_smile: ja mam problem, że przy tworzeniu stref planistycznych w polu przeznaczenia profilu podstawowego, które powinno być automatycznie uzupełnione widnieje NULL i nie da się tego zmienić. Czy ktoś wie jaki może być powód?

przesunięto znów termin wprowadzenia tego w którejś wrzutce do ustawy

1 polubienie

Cześć, może to nie jest problem, ale pewna uciążliwość, mianowicie rysując strefy poprzez wtyczkę, za każdym razem musimy uzupełniać atrybuty. Na etapie rysowania atrybuty nie są może jeszcze najistotniejsze (oprócz symbolu oczywiście). Ze względu na tę “uciążliwość” pracuję na plikach SHP i dopiero kiedy poligony sa utworzone, a topologia pasuje, kopiuję ją do pliku GPKG (stworzonego we wtyczce APP2). Na koniec wprowadzam (hurtowo) wartości atrybutów. Może ktoś działa podobnie i jest już na dalszym etapie - jakieś szczególne wrażenia, wskazówki…

Czasem przy takim działaniu występuje przeskakiwanie symboli oraz nazw w strefach. Na przykład po hurtowym odświeżaniu daty moja strefa 2SO staje się strefą o symbolu SC, kolorze SC i nazwą strefa cmentarzy - jednocześnie zostawiając oznaczenie 2SO. O ile te największe strefy nie sposób ominąć, o tyle mniejsze powierzchniowo mogą umknąć, ale przy zapisywaniu do GMLa wyskakują niezgodności.

Na taki problem się jeszcze nie natknąłem, natomiast formularz wtyczki do uzupełniania atrybutów nie czyta (po hurtowym wprowadzeniu danych) wartości dla: maksNadzie, maksUdzial, maksWysoko, minUdzialP - okienka edycyjne są puste. Po otwarciu formularza widnieje także aktualna data dla atrybutów: obowiązuje od. Nie wiem skąd się to bierze, ponieważ w tabeli atrybutów są zapisane odpowiednie wartości.

Czasami miałam taki problem zazwyczaj pomagało jak narysowałam obiekt jeszcze raz albo włączyłam i wyłączyłam QGis :smiley: Jeśli geometria Ci się załaduje, a po prostu dane z tabeli atrybutów znikną, zawsze możesz je dodać poprzez kliknięcie informacji o obiekcie (ikonka z “i” i strzałeczką). Wtedy będziesz mogła korzystać z rozwijalnego menu. Moim zdaniem trochę wygodniejsze niż wpisywanie samemu w tabeli atrybutów :slight_smile:

2 polubienia

Dokładnie tak, też tak uzupełniam atrybuty i ogranicza to ryzyko błędu :slight_smile:

1 polubienie

Nie działa poprawnie. W specyficznych warunkach gdy OUZ był rozszerzany, podczas zapisywania GML pojawia się błąd "Błąd warstwy obrysu. Warstwa ObszarUzupelnieniaZabudowy zawiera nowe obiekty.”, który nie ma żadnego uzasadnienia.