Taki mam błąd gdy chcę edytować na innym komputerze warstwę strefa planistyczna.
Spróbuj zainstalować stabilną wersję QGIS-a 3.40.15 Bratysława i sprawdź czy to Ci przejdzie.
niech tego nie robi, wytczka APP działa bodajże do 3.40.9, nie zainstaluje jej : )
zmiana komputera.. w właściwościach warstwy → formularz atrybutów, tam masz przycisk do pythona gdzie trzeba zaktualizować scieżke.
Błąd podczas zapisywania strefy planistycznej do gml
2026-05-09T14:20:39 WARNING Błąd Pythona : Wystąpił błąd podczas wykonywania kodu Pythona: Zobacz dziennik błędów Pythona, aby uzyskać więcej szczegółów.
2026-05-09T14:20:39 CRITICAL Nie można zapisać obiektu do output_f4c1f406_c06e_42c4_aff0_e51cdcdc1022: Nie można dodać obiektu z type geometrii MultiLineString do warstwy typu MultiPolygon
Jeśli dobrze rozumiem problemem jest to, że jedna z warstw nie jest poligonem? Jak zlokalizować ten błąd?
A masz linie błędu? W gml w kodzie byś szybko znalazł obiekt po linii kodu. Może napraa geometrii i sprawdzenie topologii?
Chodziło o błędy geometrii i nakładanie się.
Przygotowany plik StrefaPlanistyczna.gml projektu planu ogólnego chciałem sprawdzić za pomocą “Przeglądarka Danych Planistycznych Walidator wersja 4.0.6” W trakcie sprawdzania pojawia się komunikat:
Nie jest możliwe sprawdzenie pliku.
Sprawdź, czy nie ma błędów w pliku, i spróbuj ponownie lub dodaj inny plik. (kod błędu: 1000)
Wtyczka APP2 bez problemu zapisała z pliku *.gpkg do pliku *.gml
Co może być przyczyną. Jak to naprawić??? Problem w QGIS, wtyczce, czy oprogramowaniu komputera?
Mnie spotkał ten sam problem i nie wydaje mi się, żeby była to kwestia geometrii, a raczej wtyczki.
Pracowałem na warstwie StrefaPlanistyczna w formacie .gpkg, przy użyciu wtyczki utworzyłem z niej .gml, bez żadnych błędów.
Jakiś czas później przy użyciu wtyczki otworzyłem tego .gml, i nie wprowadzając zmian w geometrii (celem zbadania gdzie leży problem) chciałem ponownie zapisać do .gml. Wtedy wyrzuciło dokładnie ten sam błąd (Nie można dodać obiektu z type geometrii MultiLineString do warstwy typu MultiPolygon).
Tak. W moim przypadku chodziło o nakładanie się poligonów w kilku miejscach.