Najczęstsze błędy projektantów w pracy nad Planem Ogólnym

Dzięki, jak piszą na stronie Dedykowaną wersją oprogramowania QGIS do korzystania z Wtyczki APP 2 są wersje od 3.34.4 do 3.40.4" - czy wiesz może jak pobrać jakąś z tych wersji programu? bo one nie są domyślne i automatyczna jest 3.40.7

Znalazłem i zadziałało - jak ktoś będzie miał podobny problem to wystarczy przeklikać :slight_smile:

1 polubienie

Cześć, czy zmagaliście się z problemem etykietowania danych przestrzennych do planu ogólnego gminy? W miejscach, gdzie strefy planistyczne są gęsto podzielone i najczęściej mają małą powierzchnię - ciężko jest zastosować wymaganą wielkość 3 mm zgodnie z rozporządzeniem. W wyniku czego albo symbole się nie pojawiają przy eksporcie mapy lub są dziwnie porozrzucane. Bawiłem się z opcjami położenia etykiet, ale nie znalazłem rozwiązania tego problemu. Czy jedynym rozwiązaniem jest eksport do centroidów punktowych i nadanie im etykiet? Pozdrawiam :slight_smile:

Dzień dobry wszystkim :slightly_smiling_face:

Mam problem przy walidacji GMLa i chciałabym podpytać, czy ktoś z szanownego grona natknął się na podobną sytuację i będzie w stanie podpowiedzieć jak sobie z tym poradzić.

Tworzenie GMLa przez QGIS przebiegło ok, na poszczególnych etapach wtyczka nie wyrzucała błędów. Przy sprawdzaniu GMLa przez przeglądarkę mam jednak komunikat o błędzie.

QGIS nie wskazuje na występowanie błędów (wykorzystywałam narzędzia Kontrola topologii oraz Sprawdź poprawność).

Macie może jakiś trik, który pomoże znaleźć obiekt z błędem bez potrzeby przerysowywania rysunku na nowo?

1 polubienie

Nie wiem czy ktoś bez GML podpowie więcej niż walidator wskazał. Zastanawiam się nad tym Numerem linii 17782, czy to jest numer linii kodu w pliku GML? Może to jakaś wskazówka.

2 polubienia

Dziękuję za podpowiedź, nie wpadłam na to że ta liczba odnosi się do linii kodu. Udało mi się zlokalizować problematyczny poligon, teraz wszystko śmiga jak należy. Ma Pan u mnie duże piwo :grin:

1 polubienie

Wspaniale, bardzo się cieszę :smiley:

jak sobie poradzić z ‘NowymiObiektami’ jako błąd w OUZ?

Witam, czy poradził sobie Pan z tym błędem? jeśli tak to w jaki sposób?

“Powierzchnia warstwy została powiększona o więcej niż maksymalną powierzchnię powiększenia obszarów uzupełnienia zabudowy wyznaczonych w sposób, o którym mowa w ust. 1 Rozporządzenia.” Z czego może to wynikać? OUZ powiększany był osobno w gpgk zrobionej gml wyjściowego stworzonego we wtyczce. Nie przekracza powierzchni.

pu 3382745.34

pb 8807504.04

pp 1356189.68

PU + PP = 4 738 935,02

Po moim powiększeniu ręcznym OUZ ma 4 715 142 czyli nie przekracza.

Usuwałem nowe obiekty ręcznie. Problem zniknął, ale pojawił się nowy. Wtyczka twierdzi, że Powierzchnia warstwy została powiększona o więcej niż maksymalną powierzchnię powiększenia obszarów uzupełnienia zabudowy wyznaczonych w sposób, o którym mowa w ust. 1 Rozporządzenia

Dodam tylko, że samo powiększenie OUZ wyglądało następująco, z pierwotnego wygenerowanego przez wtyczkę OUZ, wyciąłem obiekty i wkleiłem swój plik.

Może chodzi o przekroczenie 25% powierzchni obiektu. Ministerstwo niedawno opublikowało filmik odnoście właśnie OUZ. Na YT poszukaj.

Czy znaleźli Państwo rozwiązanie na błąd “Nowe obiekty”?