Dzięki, jak piszą na stronie Dedykowaną wersją oprogramowania QGIS do korzystania z Wtyczki APP 2 są wersje od 3.34.4 do 3.40.4" - czy wiesz może jak pobrać jakąś z tych wersji programu? bo one nie są domyślne i automatyczna jest 3.40.7
Znalazłem i zadziałało - jak ktoś będzie miał podobny problem to wystarczy przeklikać ![]()
Cześć, czy zmagaliście się z problemem etykietowania danych przestrzennych do planu ogólnego gminy? W miejscach, gdzie strefy planistyczne są gęsto podzielone i najczęściej mają małą powierzchnię - ciężko jest zastosować wymaganą wielkość 3 mm zgodnie z rozporządzeniem. W wyniku czego albo symbole się nie pojawiają przy eksporcie mapy lub są dziwnie porozrzucane. Bawiłem się z opcjami położenia etykiet, ale nie znalazłem rozwiązania tego problemu. Czy jedynym rozwiązaniem jest eksport do centroidów punktowych i nadanie im etykiet? Pozdrawiam ![]()
Dzień dobry wszystkim ![]()
Mam problem przy walidacji GMLa i chciałabym podpytać, czy ktoś z szanownego grona natknął się na podobną sytuację i będzie w stanie podpowiedzieć jak sobie z tym poradzić.
Tworzenie GMLa przez QGIS przebiegło ok, na poszczególnych etapach wtyczka nie wyrzucała błędów. Przy sprawdzaniu GMLa przez przeglądarkę mam jednak komunikat o błędzie.
QGIS nie wskazuje na występowanie błędów (wykorzystywałam narzędzia Kontrola topologii oraz Sprawdź poprawność).
Macie może jakiś trik, który pomoże znaleźć obiekt z błędem bez potrzeby przerysowywania rysunku na nowo?
Nie wiem czy ktoś bez GML podpowie więcej niż walidator wskazał. Zastanawiam się nad tym Numerem linii 17782, czy to jest numer linii kodu w pliku GML? Może to jakaś wskazówka.
Dziękuję za podpowiedź, nie wpadłam na to że ta liczba odnosi się do linii kodu. Udało mi się zlokalizować problematyczny poligon, teraz wszystko śmiga jak należy. Ma Pan u mnie duże piwo ![]()
Wspaniale, bardzo się cieszę ![]()
jak sobie poradzić z ‘NowymiObiektami’ jako błąd w OUZ?
Witam, czy poradził sobie Pan z tym błędem? jeśli tak to w jaki sposób?
“Powierzchnia warstwy została powiększona o więcej niż maksymalną powierzchnię powiększenia obszarów uzupełnienia zabudowy wyznaczonych w sposób, o którym mowa w ust. 1 Rozporządzenia.” Z czego może to wynikać? OUZ powiększany był osobno w gpgk zrobionej gml wyjściowego stworzonego we wtyczce. Nie przekracza powierzchni.
pu 3382745.34
pb 8807504.04
pp 1356189.68
PU + PP = 4 738 935,02
Po moim powiększeniu ręcznym OUZ ma 4 715 142 czyli nie przekracza.
Usuwałem nowe obiekty ręcznie. Problem zniknął, ale pojawił się nowy. Wtyczka twierdzi, że Powierzchnia warstwy została powiększona o więcej niż maksymalną powierzchnię powiększenia obszarów uzupełnienia zabudowy wyznaczonych w sposób, o którym mowa w ust. 1 Rozporządzenia
Dodam tylko, że samo powiększenie OUZ wyglądało następująco, z pierwotnego wygenerowanego przez wtyczkę OUZ, wyciąłem obiekty i wkleiłem swój plik.
Może chodzi o przekroczenie 25% powierzchni obiektu. Ministerstwo niedawno opublikowało filmik odnoście właśnie OUZ. Na YT poszukaj.
Czy znaleźli Państwo rozwiązanie na błąd “Nowe obiekty”?