Cześć, mam problem, który polega na tym, że na warstwie podczas zmiany skali (najczęściej podczas przybliżania" element bądź kilka elementów “znika” - nie widać ich, mimo, że są w tabeli atrybutów. Zobrazowanie problemu wrzucam pod tym linkiem:
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Nie mogę znaleźć rozwiązania.
Już raz tak miałem i poradziłem sobie na szybko zapisując warstwę gdzie indziej i wyczyściłem ją z niepotrzebnych kolumn w tabeli atrybutów. No ale to nie jest dla mnie docelowe rozwiązanie, nie mogę znaleźć źródła problemu.
być może we Właściwości warstwy → Renderowanie masz ustawione jakieś skale widoczności warstwy?
być może masz zastosowaną jakąś regułę stylizacji opartą na atrybutach oraz skali
być może QGIS nie radzi sobie za dobrze z formatem danych, który mu wczytujesz - warto zapisać choćby jako GPKG i sprawdzić, czy nie naprawi to problemu z renderowaniem
To takie sprawy do sprawdzenia na szybko. Pomóc może jeszcze założenie nowego profilu użytkownika, bo być może w konfiguracji bieżącego są jakieś błędy. Robi się to przez Ustawienia → Profile użytkownika → Nowy profil...
Sprawdził bym jeszcze kwestię poprawności geometrii. Takie kwiatki lubią się dziać gdy zawiera one błędy. Czemu się wyświetla w dużej skali? QGIS generalizuje geometrię przy renderowanie, w związku z tym w pewnym momencie błąd zostaje naprawiony przy generalizacji.
Jeszcze sprawdziłem jedną rzecz: obiekt znika tylko przy filtrowaniu. Po wyłączeniu filtra widoczne są wszystkie elementy bez problemu. We właściwościach warstwy sprawdziłem chyba wszystko co się da i wydaje się być w porządku. Poprawność geometrii też sprawdziłem - wszystko jest ok.
I tak:
zapisanie (eksport) warstwy do .gpkg naprawia problem - można filtrować i widać, ALE
zapisanie (eksport) warstwy do nowego .shp też naprawia problem - co dziwne, bo jest to wtedy warstwa bliźniacza, nic w międzyczasie się jej nie zmienia (ani układ współrzędnych, ani atrybuty, no generalnie nic)
Czyli problem jest ominięty, da się to załatać ale do końca mam niesmak, że nie wiem jakie jest jego źródło (bo to już kolejny raz, kiedy taki problem napotykam). Jest to też o tyle problematyczne, że mam w projekcie sporo wydruków, na których mam już zdefiniowane warstwy i cyklicznie robię te wydruki (jeśli np. ta warstwa z województwami mi się wykrzacza, to muszę naprawiać też wszystkie wydruki).
Spróbuję jeszcze z tym nowym profilem użytkownika.
Nie musisz wszystkich warstw sobie zmieniać.
Fakt, po dodaniu pliku na nowo do QGIS dostaje on nowe ID warstwy i trzeba wszystko przeklikać, ale… można dodać warstwę na nowo i używając wtyczki changeDataSource skopiować sobie definicję źrodła danych tej nowej warstwy i również za pomocą tej samej wtyczki otworzyć definicję starej warstwy i wkleić źródło danych z tej nowej. Wówczas warstwa zachowa stare ID, ale będzie korzystała z nowych danych źródłowych. I cyk, można odpocząć przez kilkadziesiąt zaoszczędzonych minut
A wg. mnie przyczyną błędów wyświetlania były błędne indeksy przestrzenne *.QIX i *.FIX dla “Szejpów”
Dzieje się tak gdy warstwy edytowano w międzyczasie w innym oprogramowaniu np. ArcGIS, Openjump itp. inne nieużywające indeksów zgodnych z QGIS.