Czy ktoś wykorzystuje QGIS-a do modelowania sieci wodociągowej?
Odpowiedź brzmi: tak – QGIS może być (i jest) wykorzystywany do modelowania sieci wodociągowej.
- Jeśli interesują Cię konkretne firmy lub osoby, które się tym zajmują – napisz, kogo lub czego dokładnie szukasz.
- Jeśli chcesz porozmawiać o możliwościach, narzędziach i podejściach do modelowania (np. konwersji danych, integracji z EPANET) – chętnie podyskutujemy, ale dobrze byłoby wiedzieć, z jakiego punktu startujesz.
- Jeśli interesuje Cię integracja z narzędziami do modelowania hydraulicznego – napisz, jaki masz model i jakiego efektu oczekujesz.
Jednym słowem - zadaj konkretne pytanie, jeśli oczekujesz konkretnej odpowiedzi - jeśli nie - odpowiedź jest w pierwszym akapicie.
Ja podepnę się z pytaniem o wasze doświadczenia dotyczące modelowania hydrologicznego?
A jak się to ma do sieci wodociągowej? Hydraulika i hydrologia mają co prawda sporo wspólnego (hydro* zobowiązuje), ale w tym przypadku to dwa zupełnie odrębne procesy.
I ponowię pytania z początku wątku: co masz na myśli pisząc:
To i to jest związane z modelowaniem i mechaniką płynów
.
Pozwól że zacytuję swoje zdanie z pierwszej odpowiedzi:
Pytanie brzmi: Chcę zrobić model hydrologiczny dla zadanej zlewni. Określić jakie obszary zostaną zalane przy określonym opadzie.
Zacznij tutaj: QGIS w Retencji, wykorzystanie w pracach z wodami opadowymi, prezentacja z III Spotkania użytkowników QGIS, 25 czerwca 2024 r.
Dzięki za odpowiedź. Chodzi mi bardziej o to jakich modeli/narzędzi używać do przygotowywania analiz.
I wreszcie konkretniejsze pytanie - w takim razie odsyłam Cię tutaj:
tu masz i powiedziane i pokazane wszystko krok po kroku (pozyskanie danych, konwersja, modelowanie)