Daje możliwość:
✓ zapisu projektu w wybranym interwale czasowym;
✓ zapisu warstw w trybie edycji.
Interwał zapisu to domyślnie 10 minut.
A Wam jaka wtyczka szczególnie pomaga na co dzień bądź też jest nie jest używana przez Was cały czas, ale dzięki niej można osiągnąć niesamowite efekty i chcecie się nią podzielić?
Nie wiem czy kojarzysz ale jest taki plugin jak walidator GUGiK ;), oprócz tego wtyczki geocoding ale najczęściej używam okna pythona. Praktycznie codziennie.
Jedna z tych wymienionych przez @Piotrek6116 Często używam i polecam wtyczkę Pobieracz danych GUGIK — pozwala na szybkie i bezpośrednie pobieranie danych geodezyjnych i kartograficznych, takich jak ortofotomapy, NMT, NMPT, działki ewidencyjne czy PRG, prosto do QGIS. Kilka kliknięć i gotowe – dane lądują w Twoim projekcie szybko i bezproblemowo
Faktycznie! Nie wiem jak mogło mi wylecieć to z głowy, dzięki za przypomnienie @kstachura
Zdarza się, że używam Walidatora.
Inne wtyczki na których obecnie najczęściej pracuję: Nominatim, QuickMapServices – z rozszerzeniem (na więcej podkładów - more services - get contributed pack), cudowny kangurek, czyli Go2NextFeaturePlus
(+ bo przy sprawdzaniu można dodawać szybkie uwagi w wybranej kolumnie na warstwie w trybie edycji) i StreetView
Najczęściej korzystam z Wtyczka Gis Support, Geocoding, Plain Geomtery Editor, Get WKT, StreetView i rzadziej Qfield Sync do jakichś weryfikacji w terenie. Muszę wypróbować ten autoSaver
Podzielę się swoją własną listą, najważniejszych dla mnie wtyczek:
1 - Wtyczka GIS Support - szybki dostęp do wielu przydatnych funkcji m.in. wyszukiwanie działek, szybki dostęp do podkładów WMS/WMTS, przeglądanie archiwalnych map
2 - Pobieracz danych GUGiK - głownie do pobierania nmt i ortofoto
3 - Archiwalna Ortofotomapa - fajne narzędzie do porównania archiwalnych zdjęć lotniczych ze stanem obecnym
4 - Relief Visualization Toolbox - bardzo przydatna wtyczka do szybkiego tworzenia wizualizacji i analizy danych nmt.
5 - WhiteboxTools - zestaw wielu przydatnych narzędzi głownie do pracy z rastrami i chmurą punktów
A ja korzystam najczęściej z mojej własnej wtyczki, która robi to, co chcę, a w zasadzie dodaję sobie do niej wszystkie “małpiopowtarzalne” zadania. Nie polecam korzystania z niej, bo nie jest nigdzie dostępna
Po spotkaniu w Łodzi odinstalowałem prawie wszystkie wtyczki, zostały tylko opisane już przez innych QuickMapServices, changeDataSource i jedna, o której nikt nie wspomniał, a mianowicie Discovery - wtyczka do tworzenia własnych wyszukiwarek obiektów, którą szczególnie polecam osobom korzystającyym z PostGIS.
Ja korzystam z własnej wtyczki stworzonej dla mnie i współpracowników wewnątrz biura, jest to zbiór narzędzi do powtarzalnych i bardzo żmudnych zadań. Oprócz tego korzystam z wyżej wymienionych, czyli AutoSaver, ChangeDataSource, DBStyleManager, GeoCoding, BecaGIS, no i wtyczek od GIS Supportu i EnviroSolutions
Podrzucam ciekawą wtyczkę, jeszcze jej nie rozgryzłem ale wydaje się ciekawa, mianowicie Kart. Wykorzystuje ona kontrole wersji gita dla danych w gpkg.
Jak Archiwalna Ortofotomapa to i Map swipe tool nie może zabraknąć → prosta w obsłudze wtyczka, pozwala porównać archiwalną ortofotomapę z inną wgraną warstwą
Power Pin PL - Plugin eksportuje pinezkę do serwiów typu google, streetview, geoportal. Uważam, że dużo lepsza niż wtyczka Street View;
Go2NextFeaturePlus - zwany Kangurkiem - przeskakiwanie do widoku kolejnego obiektu z tabeli atrybutów;
Selection as Filter - jak sama nazwa mówi, filtruje (pokazuje) tylko zaznaczone obiekty (po zatwierdzeniu tego działania) np, gdy chcę wyświetlić tylko strefy POG, które leżą w granicach mpzp;
QMapa GML 2021 - Wizualizacja mapy zasadniczej z plików GML;
All Geocoders At Once - wiele geokoderów w jednym miejscu
Memory Layer Saver - automatyczny zapis warstw tymczasowych wraz z projektem (opóźnia konieczność zapisania danych do np. gpkg przy kolejnych wykonaniach różnych algorytmów, równocześnie chroniąc nas przed koniecznością powtarzania pracy w przypadku crashu QGIS).
BackupProjektu - tworzenie kopii zapasowych ze znacznikiem czasowym (timestamp) w katalogu projektu. Współdziała też z Memory Layer Saver więc jak mamy zainstalowaną wtyczkę MLS to poza kopiami projektu tworzą się też kopie warstw tymczasowych. Przydaje się do cofnięcia stanu projektu kiedy coś namieszamy albo chroni nas w tych rzadkich ale bolesnych sytuacjach kiedy projekt ulegnie takiemu uszkodzeniu w czasie zapisu, że nie da się go już otworzyć.
Plugin Exporter - pomocny jak mamy zainstalowanych dużo wtyczek. Tworzy plik cvs lub json z danymi o wtyczkach i umożliwia na podstawie tych plików automatyczną instalację wtyczek jak zajdzie potrzeba. Np. nowy profil, nowy komputer itp.