Daje możliwość:
✓ zapisu projektu w wybranym interwale czasowym;
✓ zapisu warstw w trybie edycji.
Interwał zapisu to domyślnie 10 minut.
A Wam jaka wtyczka szczególnie pomaga na co dzień bądź też jest nie jest używana przez Was cały czas, ale dzięki niej można osiągnąć niesamowite efekty i chcecie się nią podzielić?
Nie wiem czy kojarzysz ale jest taki plugin jak walidator GUGiK ;), oprócz tego wtyczki geocoding ale najczęściej używam okna pythona. Praktycznie codziennie.
Jedna z tych wymienionych przez @Piotrek6116 Często używam i polecam wtyczkę Pobieracz danych GUGIK — pozwala na szybkie i bezpośrednie pobieranie danych geodezyjnych i kartograficznych, takich jak ortofotomapy, NMT, NMPT, działki ewidencyjne czy PRG, prosto do QGIS. Kilka kliknięć i gotowe – dane lądują w Twoim projekcie szybko i bezproblemowo
Faktycznie! Nie wiem jak mogło mi wylecieć to z głowy, dzięki za przypomnienie @kstachura
Zdarza się, że używam Walidatora.
Inne wtyczki na których obecnie najczęściej pracuję: Nominatim, QuickMapServices – z rozszerzeniem (na więcej podkładów - more services - get contributed pack), cudowny kangurek, czyli Go2NextFeaturePlus
(+ bo przy sprawdzaniu można dodawać szybkie uwagi w wybranej kolumnie na warstwie w trybie edycji) i StreetView
Najczęściej korzystam z Wtyczka Gis Support, Geocoding, Plain Geomtery Editor, Get WKT, StreetView i rzadziej Qfield Sync do jakichś weryfikacji w terenie. Muszę wypróbować ten autoSaver
Podzielę się swoją własną listą, najważniejszych dla mnie wtyczek:
1 - Wtyczka GIS Support - szybki dostęp do wielu przydatnych funkcji m.in. wyszukiwanie działek, szybki dostęp do podkładów WMS/WMTS, przeglądanie archiwalnych map
2 - Pobieracz danych GUGiK - głownie do pobierania nmt i ortofoto
3 - Archiwalna Ortofotomapa - fajne narzędzie do porównania archiwalnych zdjęć lotniczych ze stanem obecnym
4 - Relief Visualization Toolbox - bardzo przydatna wtyczka do szybkiego tworzenia wizualizacji i analizy danych nmt.
5 - WhiteboxTools - zestaw wielu przydatnych narzędzi głownie do pracy z rastrami i chmurą punktów
A ja korzystam najczęściej z mojej własnej wtyczki, która robi to, co chcę, a w zasadzie dodaję sobie do niej wszystkie “małpiopowtarzalne” zadania. Nie polecam korzystania z niej, bo nie jest nigdzie dostępna
Po spotkaniu w Łodzi odinstalowałem prawie wszystkie wtyczki, zostały tylko opisane już przez innych QuickMapServices, changeDataSource i jedna, o której nikt nie wspomniał, a mianowicie Discovery - wtyczka do tworzenia własnych wyszukiwarek obiektów, którą szczególnie polecam osobom korzystającyym z PostGIS.
Ja korzystam z własnej wtyczki stworzonej dla mnie i współpracowników wewnątrz biura, jest to zbiór narzędzi do powtarzalnych i bardzo żmudnych zadań. Oprócz tego korzystam z wyżej wymienionych, czyli AutoSaver, ChangeDataSource, DBStyleManager, GeoCoding, BecaGIS, no i wtyczek od GIS Supportu i EnviroSolutions
Podrzucam ciekawą wtyczkę, jeszcze jej nie rozgryzłem ale wydaje się ciekawa, mianowicie Kart. Wykorzystuje ona kontrole wersji gita dla danych w gpkg.
Jak Archiwalna Ortofotomapa to i Map swipe tool nie może zabraknąć → prosta w obsłudze wtyczka, pozwala porównać archiwalną ortofotomapę z inną wgraną warstwą
Power Pin PL - Plugin eksportuje pinezkę do serwiów typu google, streetview, geoportal. Uważam, że dużo lepsza niż wtyczka Street View;
Go2NextFeaturePlus - zwany Kangurkiem - przeskakiwanie do widoku kolejnego obiektu z tabeli atrybutów;
Selection as Filter - jak sama nazwa mówi, filtruje (pokazuje) tylko zaznaczone obiekty (po zatwierdzeniu tego działania) np, gdy chcę wyświetlić tylko strefy POG, które leżą w granicach mpzp;
QMapa GML 2021 - Wizualizacja mapy zasadniczej z plików GML;