Wtyczka APP2 nie działa na qgis 3.40.9

Cześć

Czy ktoś spotkał takiego kwiatka. Wtyczka APP2 nie chce się zainstalować na QGIS w wesji 3.40.9 twierdząc, że używa ona Qt6. Czy ja o coś przegapiłem?

Uruchamiasz eksperymentalny build QGIS-a 3.40 na Qt6 zamiast tego zwykłego na Qt5.

Jeśli to Windowsy, to tam był chyba przez jakiś czas dorzucany do instalatora, żeby autorzy wtyczek mogli zacząć je dostosowywać do Qt6 jeszcze przed wydaniem QGIS-a 4. Przyjrzyj się dokładnie dostępnym skrótom i tego z QGIS/Qt6 możesz śmiało wywalić, bo od dawna nie ma sensu łączyć wersji na krzyż.

1 polubienie

Uruchamiam na Qt5 i też nie widzi mi app 2. Czy udało się komuś rozwiązać ten problem ?

spróbuj pobrać ZIP’a i zainstalować z niego :slight_smile:

Zip też nie działa. Trzeba mieć 3.40.8 -maksymalnie.

Podsumowując. Żeby wtyczka działała trzeba mieć zainstalowaną wersję 3.40.8 maksymalnie. Z niższymi nie sprawdzałem. W opisie do wtyczki jest błąd. Jeżeli też tak macie to czekam na potwierdzenie i zamykamy temat.

Na tym zrzucie z 3.40.9 jest zupełnie inny problem: nie włączyłeś (w Ustawieniach - ostatnia zakładka) wtyczek eksperymentalnych (dlatego masz dostępnych tylko 2680 zamiast ok. 3154).

Nie mam jak jej przetestować konkretnie na windowsach, ale:

1. dockerowy 3.40.9 ją widzi, instaluje i uruchamia,
  2. testowana była zapewne pod windowsami,
  3. o ile specyficzna konfiguracja może powodować problemy z uruchomieniem, to nie ma żadnych powodów, żeby 3.40.9 jej przynajmniej nie widział w repozytorium (o ile ma włączone wyświetlanie wtyczek eksperymentalnych, a jeśli nie, to 3.40.8 nic nie zmieni, bo wersja nieeksperymentalna jest do max. 3.40.4).

https://plugins.qgis.org/plugins/wtyczka_qgis_app/#plugin-versions

1 polubienie

Podsumowanie - aktualizacja

Żeby wtyczka działała potrzebny jest QGIS oparty na QT5 do wersji 3.40.9. ( ja miałem zainstalowaną wersję na QT6, na co nie zwróciłem uwagi instalując) W repozytorium starszych wersji, trzeba uważać żeby nie pobrać wersji z QT6(jest to w nazwie pliku instalacyjnego). Temat jest dla windowsa. Ja mam wersję 3.40.8 na Qt5 i wtyczka działa poprawnie.

1 polubienie