Udział powierzchni zabudowy

Ma ktoś pomysł jak policzyć automatycznie udział powierzchni zabudowy oraz intensywność, ale dla nietypowych terenów (nieruchomości składające się z dwóch działek, stara zabudowa, gdzie często budynki są na granicy działki, zabudowa zagrodowa składająca się z dwóch/trzech działek itp.)?

Wiem jak policzyć to dla typowych działek, ale nie wiem jak to powiązać dla nietypowych nieruchomości.

Cel: analiza urbanistyczna do projektów warunków zabudowy.

Gdybym się znał na temacie merytorycznie to bym podpowiedział, ale się nie znam, więc potrzebuję więcej szczegółów. Jak to się liczy? Jakieś wzory? Pytam, bo w kwestiach technicznych pewnie jestem w stanie pomóc.

@tomek można to w skrypt prosty ubrać lub modelarz, albo modelarz na skrypt przerobić jak kto woli :smiley:
udział powierzchni zabudowy:

1. Potrzebne dane: działki ewidencyjne oraz budynki.
  2. Dodaje pole area z powierzchnią do 2 miejsc po przecinku dla działek oraz budynków.
  3. Selekcja działek budowlanych, czyli działek z zabudową policzenie im pow najlepiej jak w pkt.
  4. Czasami w selekcji znajdą się działki drogowe, najbezpieczniej jest je ręcznie wyrzucić z selekcji.
  5. Agregujesz budynki.
  6. Intersekcja, gdzie warstwą wejściową jest warstwa powstała z pkt. 6 a nakładką są działki budowlane z pkt. 3 / 4.
  7. Wynik intersekcji zapisujemy jako procent zabudowy; obliczami powierzchnię budynków.
  8. powierzchnia budynków / powierzchnia budynków * 100.
  9. Można dodać skalę kolorów i etykiety.

Intensywność to będzie udział powierzchni zabudowy * kondygnacja.

QGIS_Poradnik_Powierzchnia_zabudowy.pdf (1,9 MB)

Stosunek sumy powierzchni wszystkich budynków (w rzucie poziomym) do powierzchni całej działki, wyrażony w procentach. To wiem jak policzyć, ale to działa tylko do standardowych działek. @tomek , @szoon

Czasami teren składa się z dwóch działek, często w przypadku zabudowy zagrodowej (gdzie budynek stoi po środku dwóch działek. Jedyne co przychodzi mi do głowy, takie luźne myśli to KW (ale to dana osobowa), może mapa zasadnicza (użytki). Jakiś sposób, aby QGIS wiedział, że jak budynek stoi na dwóch działkach, które stanowią jedną nieruchomość/ jeden teren. Ale to pewnie ciężkie do zrobienia.

agregacja działek na podstawie 1 budynku albo po sąsiedztwie jakoś? :slight_smile: Znam problem, z praktyki mogę powiedzieć, że jak Polska długa i szeroka to takich problemów jest co niemiara. Czasem faktycznie jest to 1 teren a czasem nieuregulowana sytuacja np. budynek w działce drogowej gminy.

1 polubienie

Pokombinuję. Trzeba się pobawić.

Trochę dalej dużo niewiadomych jak dla mnie, ale…

1. Czy ma powstawać nowa warstwa z nieruchomościami stworzonymi z pogrupowanych działek i wyliczonymi dla tych pogrupowanych działek parametrami?
  2. Czy mają być łączone tylko działki sąsiadujące ze sobą jeśli budynek zajmuje obszar obu działek i np. mają tożsamą wartość w polu KW, czy to ma być łączenie wszystkich działek z jednek KW, nawet jeśli są rozłączne?

Mi to wygląda na fajny przypadek do napisania własnej funkcji do kalkulatora wyrażeń w Pythonie, albo algorytmu/wtyczki, który przeleci te dane i wypluje nową warstwę.

1 polubienie

Mam w pracy taki skrypt, ale oddaje wynik dla każdej działki osobno, bez łączenia. Wynik to nowa warstwa z działkami z % zabudowy i gotowym stylem.

Druga opcja. Działki obok siebie stanowiące jedna nieruchomość należące do tego samego właściciela.

No to wygląda tak, że trzeba zrobić:

1. stworzenie warstwy nowej z działkami poprzez wybranie działek, które leżą pod budynkami - czyli przecięcie 2 warstw (intersection działek przez budynki),
  2. stworzenie warstwy przez zagregowanie działek, które są ze sobą styczne i mają wspólną wartość w konkretnym atrybucie (np. “kw”, czy “właściciel”)
  3. warstwę z drugiego punktu złączyć przestrzennie z warstwą budynków przez intersection i wyliczyć wskaźniki

Gdzie przechowujesz te dane (PostGIS, GPKG, SHP, czy jeszcze inaczej)? Jak nazywa się ten wspólny atrybut wyróżniający własność działki (kw, wlasciciel, czy może jeszcze jakoś inaczej)?

1 polubienie

Dzięki za podpowiedzi.

Odnośnie plików, zwykle w gpkg.

Generalnie już chyba wiem jak by to trzeba było zrobić. Bez KW lub ewidencji (własności) i tak się nie zrobi wszystkich operacji, kwestia prawna czy to było by to wykonania.

2 polubienia

ew. w oparciu o grupę rejestrową ale to może być mylące i dawać błędne wyniki