Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zastanawiałam się, czy znajdzie się ktokolwiek z doświadczeniem w używaniu Oracle i QGISa, bo to raczej nie jest popularne połączenie. (Żadnemu gisowcowi tego nie życzę
A jak dodamy do tej mieszanki ArcGISa to mamy drogę przez mękę heh).
Oczywistości:
- też używam DBeavera; mam jeszcze do dyspozycji SQLDevelopera
- dane są, mogę wykonywać różne operacje na tych samych poświadczeniach co w QGIS-ie (tzn. w granicach uprawnień schematu)
Pozostałe punkty wiele wyjaśniają, ale odniosę sie jeszcze do kwestii układu współrzędnych, bo…
Po pierwsze chciałam z poziomu QGIS-a utworzyć tabelę w układzie 2178, ale chyba coś nie gra w komunikacji QGIS-Oracle, bo Oracle stwierdził, że nie odnaleziono tego układu współrzędnych. Próba dodania wpisu do SDO_COORD_REF_SYSTEM nie powiodła się, bo na używanych poświadczeniach nie mogę edytować systemowych tabel (mogę edytować tylko tabele w schemacie, z którym się łączę i tabele USER).
Ale dlaczego Oracle zgłosił błąd, że nie odnaleziono układu 2178, skoro jest zarówno w tabeli MDSYS.CS_SRS, jak i MDSYS.SDO_COORD_REF_SYSTEM (i nie jest wpisany pod innym numerem id tak jak np. 4326-8307)?
Tworząc tabelę za pomocą SQL-a i uzupełniając metadane nie ma problemu z układem (zasięg powinien być ok, bo został wzięty z innych działających warstw):
Natomiast w QGISie powtarza się historia, że warstwy nie widać na liście tabel w Przeglądarce - nadal trzeba podpowiedzieć QGIS-owi poprzez Zarządzanie źródłami danych jaki układ ma warstwa, chociaż teoretycznie byłby w stanie pozyskać tę informację. (W tym momencie tabela nie posiada zdefiniowanego typu geometrii, więc tutaj rzeczywiście nie ma skąd wziąć informacji jaki to typ).
Czy powodem, dla którego układ 2178 wybrany w kreatorze w QGISie są różne definicje między QGIS-em a Oraclem?
Czy w takim przypadku SRID nie byłby unikalnym identyfikatorem rozróżniającym układy współrzędnych w Oracle? (Dodanie definicji układu z Oracle jako nowy układ współrzędnych użytkownika w QGIS-ie niczego nie rozwiązuje.)
Dopytam jeszcze o dodanie klucza głównego. O ile tworząc tabelę z poziomu QGIS-a w PostGIS-ie sekwencja dodaje się automatycznie, to w tabeli w Oracle chyba trzeba utworzyć sekwencję po stronie bazy pisząc odpowiednie zapytanie SQL?