TIPS&TRICKS w POG – podziel się swoimi rozwiązaniami!

Cześć wszystkim!

Myślę, że warto stworzyć miejsce, w którym możemy dzielić się praktycznymi wskazówkami, skrótami, doświadczeniem i sprawdzonymi metodami pracy przy opracowywaniu Planów Ogólnych Gmin (POG).

:woman_technologist: Masz patent na szybsze pisanie uzasadnień?
:bar_chart: Znasz skuteczne sposoby na analizę pokrycia funkcji planistycznych?
:puzzle_piece: Masz szablon, który przyspiesza pracę nad strefami planistycznymi?
:speech_balloon: Jak radzisz sobie z trudnymi lub “problemowymi” działkami?

Wrzucajcie wszystko – od rzeczy technicznych (np. QGIS, Excel, skróty klawiszowe), przez formalne (np. jak uzasadnić funkcję strefy w nietypowym terenie), aż po organizacyjne (np. jak sobie poradzić z dużą liczbą uwag do projektu).

W końcu wszyscy jesteśmy na różnych etapach zaawansowania w GIS – to, co dla jednych banalne, może komuś innemu naprawdę ułatwić życie.

:pushpin: Niech ten temat stanie się bazą wiedzy dla wszystkich, którzy mierzą się z POG!

Do każdego POG-u, nad którym pracuję, tworzę osobny profil użytkownika w QGIS. Dzięki temu mogę mieć indywidualne ustawienia wtyczek i preferencje przypisane konkretnie do danego projektu.
Dodatkowo – spersonalizowane skróty klawiszowe wyeksportowałam z pierwotnego profilu i zaimportowałam do każdego nowego.