Cześć wszystkim,
Proszę was o pomoc w temacie wykonania analizy przestrzennej z uzupełnieniem atrybutów.
Zęby nie było, że idę na łatwiznę - walczę z użyciem ChatGpt i DEEPSeek już od tygodnia. Staram się wycisnąć z ejaja skrypt do wykonania w konsoli Pythona . Poległem. Jesteście ostatnią deską ratunku jaka przyszła mi do głowy. Opiszę stan:
Dane są tu: Dane Ewidencji Gruntów i Budynków - Biuletyn Informacji Publicznej Urząd Miejski w Koszalinie
Co chcę osiągnąć : chcę na warstwie budynki dodać pole id_dzialek które w wyniku analizy ma być uzupełnione o id_dzialki z warstwy działek. Chodzi o zidentyfikowanie działek na których stoi budynek co pozwoli na wykrycie przekroczenia granicy (jeśli identyfikatorów będzie 4.5. więcej niż jeden).
Warunki:
- każdy budynek musi mieć uzupełnione pole id_dzialek,
- jeśli budynek stoi (przecina obrysem) kilka działek to chcę mieć te identyfikatory działek w polu id_dzialek ale:
2.1 jeśli budynek dotyka jakiejś granicy (przylega do niej, styka się nie ważne czy z jednej, dwu czy trzech stron) - to nie interesują mnie te inne działki niż działka główna (bo faktycznie budynek nie narusza granicy - klasyczna dobrze wybudowana szeregówka lub garaże)
2.2 z uwagi na błędy ludzkie a przy analizowaniu danych z dużym powiększeniem widać to jak na dłoni (brak snapowania) należy przyjąć, że przekroczenie granicy do 5 cm (odległość krawędzi budynku od linii granicznej a nie obiektu od obiektu) - to należy założyć błąd ludzki (z resztą mieści się to w błędzie pomiaru geodezyjnego) i też interesuje mnie tylko działka główna - separatory identyfikatorów w polu id_dzialek - przecinek
- przy każdym identyfikatorze w polu id_dzialek, innym niż identyfikator działki głównej - powierzchnia zajęta przez budynek na obszarze tej działki co do której doszło do naruszenia granicy,
Póki co nie jestem w stanie tego wymyśleć . HELP!