Dzień dobry, pracuje na poligonach, w obrębie poligonów muszę tworzyć siatki punktów o z góry założonych odległościach. Dlaczego przy utworzeniu siatki 50 x 50 m, w rzeczywistości punkty były oddalone od siebie o około 35-40m? Czy powinnam jakąś korektę wprowadzać? Poligon jest w układzie WGS 84
Spróbuj przekonwertować zestaw poligonów do układu 1992, jeśli to robisz w obszarze całej Polski.
Dziś na szybko robiłem test i było dobrze. Te różnice są za duże jak na przeliczenia układów. Napiszesz dokładnie jak to robisz? Próbowałaś na innym poligonie?
To tak od początku jeszcze raz. Dostaję warstwę (jedną) z dużą liczbą poligonów w układzie - * Wygenerowany układ współrzędnych (+proj=tmerc +lat_0=0 +lon_0=19 +k=0.9993 +x_0=500000 +y_0=-5300000 +ellps=GRS80 +units=m +no_defs)
Z tej warstwy muszę sobie wybrać te które mnie interesują, przy zapisie konwertuje to sobie do układu 1992. Następnie przy pomocy narzędzia Wektor>Narzędzia badawcze> twórz siatkę wektorową wybieram warstwę z aktywnym poligonem, podaje że siatka ma być 250 x 250 m, i wychodzą mi kwadraty z wierzchołkami - kierunek połnoc-południe co 167 m a wschód - zachód co 270-280m. Może coś źle robię, nie tym narzędziem?
Ja nie potrafię odtworzyć tego problemu, wszystko działa ok ![]()
Tropem jest może bc to, co napisał jch, bo
“+proj=tmerc +lat_0=0 +lon_0=19 +k=0.9993 +x_0=500000 +y_0=-5300000 +ellps=GRS80 +units=m +no_defs”
to wygląda już na PL-1992, a Ty piszesz, że jeszcze, że potem
“przy zapisie konwertuje to sobie do układu 1992”.
Ale nawet jeśli to jest jakieś poplątanie z układami, to powinno je wystrzlić w kosmos, a nie produkować takie losowe odchyłki (chyba). Możesz udostępnić choć jeden taki poligon? A jak nie, to zró eksperyment na świeżym projekcie:
- Załóż nową wartswę poligonową w EPSG:2180 (PL-1992)
- Projekt ustaw EPSG:2180 (PL-1992)
- Rozsyp punkty regularnie w zadanym interwale/oczku
- Zmierz odległości (kartezjańsko, nie elipsoidalnie)