Witam, przychodzę prosić o pomoc w kwestii renderowania kształtów na linii shp oraz wypełnienia liniowego poligonu.
Pierwszy problem dotyczy kształtów na linii. Jak widać na załączonym screenie kształty (trójkąty), które umieściłem na linii w dość nieelegancki sposób renderują się na krawędziach. Moje pytanie brzmi czy jest jakaś możliwość, aby zablokować takie renderowanie kształtów. Dodam też, że warstwa jest renderowana dla skali 1:1000.
Drugi problem dotyczy renderowanie się wypełnienia linią poligonu. Ponownie renderowanie warstwy ustawiłem na 1:1000. Jednak sposób wyświetlania wypełnienia wraz z przybliżaniem i oddalaniem zmienia się. Czy istnieje metoda, aby zablokować wyświetlanie warstw, tak aby faktycznie cały czas była wyświetlana tak jak dla skali 1:1000?
O co chodzi z trójkątami? o przesunięcie? Jeśli tak to nie ma zbytnio opcji, chyba tylko przesunięcie wzoru o jakieś 3 mm. Jeśli chodzi o render przeznaczenia MPZP, możesz zablokować skalę i pomniejszeniem pracować lub ustalić styl w jednosktach metrycznych i ustalić zgodne szerokości ze skalą.
Mógłbym prosić o dokładniejsze wyjaśnienie jak ustalić szerokości zgodne ze skalą mapy. Jak na razie zablokowałem skalę na 1:1000. Prosiłbym o instrukcję gdzie dokładnie muszę wejść.
(Z góry przepraszam, że mogę nie wiedzieć jakiś oczywistych rzeczy, ale jeszcze się uczę)
Ogólnie w układzie wydruku w skali powinno wyglądać dobrze.
Chodzi mi o ten panel, możesz ustawić skale 1:1000, kliknąć kłódkę i zablokować. Potem np. scrollem w myszce zmieniać powiększenie, skala będzie zawsze 1:1000, ale ja w projekcie nie mam problemów z przeznaczeniem terenów, sprawdź szerokość linii czy nie masz w punktach.
Dzięki za odpowiedź. A jeśli chodzi o szerokość linii to miałem tak jak w pozporządzeniu 0,7 mm, więc jednostka jest okej. Okazuje się, że rozwiązaniem problemu linii była właśnie kłódka . Ciężko zwórcić uwagę na tak mały detal,
ale linie szrafu przeznaczenia mają szerokość 4mm, a linie rograniczające przeznaczenia mają 0.7mm.
“w przypadku, gdy zastosowane klasy mają różne oznaczenia graficzne, stosuje się kreskowanie składające się z równoległych linii o szerokości 4 mm i nachyleniu 45 stopni liczonym od osi x. Kolejność kreskowania ustala się według kolejności klas określonej w tabeli;”