Witam,
Pracuję w jednej z jednostek miejskich, która planuje utworzenie rejestru działek zlokalizowanych w granicach pasa drogowego na terenie miasta.
Rejestr miałby zawierać granice pasa drogowego + dane opisowe (np. nazwa ulicy, kategoria drogi).
Chciałabym do tego celu wykorzystać QGIS. Tutaj pytanie – jak stworzę w QGIS taką warstwę z drogami, to będę mogła wyeksportować ją w formacie gml, tak aby była zgodna z rozporządzeniem dot. mapy zasadniczej (bazy BDOT500)?
Poprzez wtyczkę „Walidator plików GML” będzie możliwość sprawdzenia utworzonego w QGIS pliku i przekazania go następnie do oprogramowania, które jest używane przez urząd (program obsługuje pliki gml)? Czy wtyczka ta działa tylko w drugą stronę – sprawdza pliki, które są wprowadzane do QGIS?
A może ktoś ma pomysł jak inaczej do ugryźć? 
Z góry dziękuję za pomoc.
Pierwsza - możesz bez problemu prowadzić sobie tego typu rejestr przestrzenny w QGIS. Dodawać atrybuty, jakieś warstwy dodatkowe zależne od działek itp.
Druga - QGIS zapisze GML, ale nie bedzie on zgodny z rozporządzeniem. Pytanie, do czego on Ci jest potrzebny?
Dziękuję za odpowiedź.
QGIS będzie jedynie do mojego użytku. To, co tam powstanie muszę przenieść do systemu, który jest obsługiwany przez Urząd Miejski i jednostkę, w której pracuję, aby pozostali pracownicy mieli do niego wgląd (sama nie chcę nic w nim rysować, bo QGIS wydaję mi się do tego dużo bardziej odpowiedni i przede wszystkim wygodny).
Na pierwsze pytanie odpowiedź masz: QGIS jest więcej niż wystarczający do tworzenia, analizy i edycji danych wektorowych.
Kwestia z GML jest bardziej złożona, bo to nie tylko format plików, ale cały sposób zarządzania danymi zaszyty w środku, co definiują schematy XSD (tu rzeczone rozporządzenie). Wg mojej wiedzy, choć zaznaczam że doświadczenia tu nie mam, QGIS nie potrafi w prosty sposób generować poprawnych GML na podstawie dostarczonego XSD, to już raczej podwórko/dziedziny softów z rodziny ETL. Jeśli jednak ten konkretny GML nie jest specjalnie złożony w środku (relacje 1:n, słowniki itd.) to pokusiłbym się o następujący eksperyment: wczytałbym do QGIS poprawny/walidujący się GML z innymi danymi - w ten sposób zaczytasz jego struktury (choćby parametry tabeli atrybutów). Tamte dane usuwasz, wklejasz swoje geometrie i uzupełniasz atrybuty. Wtedy zapis/eksport i sprawdzasz w walidatorze wynik. Jak jest ok, to na próbę do systemu - może przeczyta (szanse małe, ale myślę, że warto spróbować).