Przy otwieraniu programu QGIS pojawia się informacja:
Wtyczka pobieracz_danych_gugik: Ta wtyczka jest wyłączona, ponieważ wcześniej doprowadziła do awarii QGIS.
Sama wtyczka po jej włączeniu czasem działa a czasem nie można pobrać danych (pokazuje się komunikat Błąd Pythona) i nieaktywny staje się wtedy przycisk Pobierz warstwę wektorową. Szczególnie często pojawia się ten problem gdy chcę pobrać ortofotomapy.
Muszę wtedy zamknąć i ponownie otworzyć program.
Mam najnowszą wersję QGIS 3.40.15. Próbowałem przeinstalować oraz zainstalować od nowa tę wtyczkę ale to nic nie dało.
Czy może ktoś miał podobny problem i wie jak z nim sobie poradzić.
Z tą wtyczką ostatnio bywają problemy. Niestety do jej uruchomienia, a co za tym idzie, również do uruchomienia QGIS’a wymaga połączenia z serwerem. W przypadku, gdy połączenie nie następuje, wtyczka powoduje wydłużenie uruchamiania QGIS’a nawet o kilka minut. Ostatecznie QGIS ją wyłącza, chyba, że wcześniej użytkownik straci cierpliwość i wyłączy QGIS’a przez menedżer zadań.
Bazując na informacjach z github’a, do którego odnosi się link z tej wtyczki w oficjalnym repozytorium QGIS’a, trwają prace nad nowszą wersją:
Dziękuję za informację. Wychodzi na to, że trzeba po prostu poczekać na nowszą wersję wtyczki. Mam nadzieję, że pojawi się jak najszybciej i skutecznie usunie ten problem.
Niestety nie skopiowałem danych dotyczących błędów Pythona przy otwieraniu QGIS. Przez poprzednie kilka tygodni za każdym razem przy otwieraniu programu miałem informację o błędzie wtyczki pobieracz_danych_gugik.
Natomiast od popołudnia wczorajszego dnia problem samoistnie znikł.
Dalej występuje błąd przy pobieraniu kilku lub kilkunastu ortofotomap za pomocą polecenia Pobierz warstwę wektorową.
WARNING Traceback (most recent call last):
File "C:\Users/Praca/AppData/Roaming/QGIS/QGIS3\profiles\default/python/plugins\pobieracz_danych_gugik\pobieracz_danych_gugik.py", line 464, in orto_fromLayer_btn_clicked
self.filterOrtoListAndRunTask(ortoList)
File "C:\Users/Praca/AppData/Roaming/QGIS/QGIS3\profiles\default/python/plugins\pobieracz_danych_gugik\pobieracz_danych_gugik.py", line 484, in filterOrtoListAndRunTask
ortoList = self.filterOrtoList(ortoList)
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File "C:\Users/Praca/AppData/Roaming/QGIS/QGIS3\profiles\default/python/plugins\pobieracz_danych_gugik\pobieracz_danych_gugik.py", line 522, in filterOrtoList
orto.get('ukladWspolrzednychPoziomych').split(":")[
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
AttributeError: 'NoneType' object has no attribute 'split'
Tak sobie myślę, że Forum QGIS jest oczywiście dobrym miejscem, by to rozkminiać, ale chyba jeszcze lepszym jest raczej, po prostu, zwrócenie się do Chłopaków z EnviroSolutions https://envirosolutions.pl/kontakt/ Z tego co wiem przyjmują zgłoszenia miło i reagują dość szybko, więc po co tracić zasoby (i autora i czytających) tutaj…