Problem z wczytaniem plików chmury punktów (laz) w wersjach QGIS powyżej 3.34

Cześć, mam następujący problem

Opis błędu:
Podczas próby wczytania pliku .laz w QGIS w wersji LTR 3.40 (i nowszych np. 3.44), pojawia się następujący komunikat błędu:

Warstwa [NAZWA_WARSTWY] : Untwine error: Untwine exited with code: 3221225794

W efekcie plik copc.laz nie zostaje utworzony.
Na wcześniejszych wersjach QGIS LTR (np. 3.34.15-1) ta sama operacja przebiegała bez problemów. Co więcej, jeśli wygeneruję plik copc.laz w wersji 3.34, mogę go później bez problemu wczytać w wersji 3.40 i będzie wyświetlany, ale już operacje takie jak np. “przycięcie do maski” nie działają.

Link do przykładowego pliku .laz (z polskiego geoportalu):
[https://opendata.geoportal.gov.pl/NumDaneWys/DanePomiaroweLAZ/79805/79805_1510314_M-33-35-C-a-3-2-3-1.laz ]
lub testowego pliku z repozytorium pdal
[data/autzen/autzen.laz at main · PDAL/data · GitHub]

Jestem świadomy, że od wersji 3.36 zmieniła się wersja biblioteki pdal i untwine.
Czy ktoś może wie jak rozwiązać ten problem?, albo chociaż potwierdzić czy błąd występuje na innych konfiguracjach?.
Ja testy przeprowadziłem zarówno na moim “roboczym” komputerze jak też na wirtualnej maszynie z “czystym systemem” z najnowszymi poprawkami. Otrzymuję dokładnie takie same efekty. Czytałem gdzieś, że problem może być związany z długimi nazwami katalogów lub nietypowymi znakami w nazwach ale u mnie to nie ta przyczyna.

System Info

• QGIS version: 3.36, 3.40.8-1 LTR (i powyżej np. 3.44.0-1)
  • System operacyjny : [Windows 10 PRO x64 22H2]

Ok, po zainstalowaniu QGIS z instalatora online (OSGeo4W) problem nie występuje.
Obie wersje 3.40.8 i 3.44.0 działają w zakresie konwersji plików .laz prawidłowo.
Problem dalej występuje przy instalatorach offline do tych wersji (przynajmniej u mnie)