Problem z pluginem qgis2threejs / wczytywanie obiektów 3d z geoportalu

Mam od niedawna problemy z pluginem qgis2threejs - chodzi konkretnie o wczytywanie danych z geoportalu aby robić z nich modele 3d w sketchupie. Kiedyś działało to tak, że kiedy pobrałem wszystkie potrzebne warstwy (tj: ortofotomapa, modele 3d budynków: lod1/lod2 oraz numeryczny model teneru: siatka >1m kron86-nh) plugin ten otwierał je i widziałem podgląd jak wyglądają budynki w w terenie (wszystko 3d), potem zapisywał to jako plik gLTF i działałem dalej w blenderze oraz sketchupie. Niestety przez ostatni czas plugin ten nie wyświetla już podglądu budynków ani terenu w 3d oraz gdy zapisuje plik w odpowiednim rozszerzeniu wyskakują błędy, nie działa jak powinien. Potrzebuje pomocy jak to naprawić albo czy robię coś źle. Z góry dziękuje

Pierwsza moja myśl: co to znaczy “kiedyś działało” i co się stało, że przestało? Jeśli działało w jakiejś starszej wersji wtyczki/QGIS-a to może warto do niej wrócić i sprawdzić, czy będzie działać?
Problem może leżeć w bibliotekach, z których korzysta QGIS, albo w jakichś zależnościach, z których korzysta wtyczka, albo z systemowych zależności. No i wreszcie może wynikać ze zmiany struktury danych lub samych różnic w danych.

Tyle tytułem podpowiedzi od czego bym zaczął sprawdzanie przy tego typu problemach. Więcej nie jestem w stanie powiedzieć, bo nigdy nie korzystałem z tego rodzaju danych, ani z wtyczki.

A problem nie pojawił się po zainstalowani qgis 4.0?

Właśnie dlatego sięgnąłem po pomoc na forum bo sam nie potrafię tego wytłumaczyć. Przez ostatnie dwa lata robiłem takim sposobem projekty jednak od jakiegoś czasu pojawia się ten problem. Jeśli chodzi o zmianę wersji programu lub pluginu robiłem to zarówno na wersji 3.8 jak i najnowszej. Wszystkie dane są pobierane z geoportalu więc myślę że z tym również nie powinno być problemu.

Najnowszy qgis ma zmienione “bebechy” z Qt5 na Qt6 i to może generować problemy. Choć teoretycznie nie powino.

No a sprawdzałeś po prostu na poprzedniej konfiguracji, która działała, czy jest ok?

No i opisałbym proszę bardziej te błędy. Cytując klasykę forów internetowych/usenetu z pomocą: “nikt tu nie ma szklanej kuli” :wink: