Mam taki problem z kalkulatorem pól, że przy eksporcie warstwy i próbie jej zapisu do formatu GeoFIFF otrzymuję informację, że wynikowy raster: “spadki_x_2.tif jest nieprawidłowym lub nierozpoznanym źródłem danych”. Wynikowego rastra nie da się wczytać do QGIS. Przy próbie zapisu obliczeń w wirtualnym rastrze, powstaje takowy, ale nie da się go wyeksportować do GeoTIFF-a. Stosowane wersje QGIS: 3.44.8 i 3.40.15. Próbowałem zastosować prostą regułę: if(“spadki@1”>2, 1, 0). Raster wejściowy w układzie 1992, są piksele z brakiem danych. Spotkał się ktoś z podobnym problemem i wie, co jest nie tak?
A nie dałbyś rady poszukaj i wkleić wszelkich logów z panelu logów, które się dzieją przy tym procesie? Bo na razie pomysłu nie mam. Wyłączyłbym OpenCL, jeśli masz aktywny, bo mi czasem zachodził za skórę. Ew. opcji “translate” zamiast eksport też możesz spróbować.
Dziękuję za odpowiedź. Postaram się podesłać wieczorem. Tymczasem na innym komputerze ta formuła zadziałała i utworzył się poprawny raster.
Hmm… Nie wiem jak to wytłumaczyć, ale tym razem wszystko zadziałało… Nie było włączonego OpenCL. Chyba QGIS miał gorszy dzień…
Może nie połączył się z serwerem licencji ![]()