Power EZiUDP - wtyczka do łatwego korzystania z ewidencji zbiorów i usług danych przestrzennych w QGIS

Cześć,
Stworzyłem wtyczkę do QGIS, która powinna ułatwiać wyszukiwanie i podpinanie danych z GUGiKowej Ewidencji Zbiorów i Usług Danych Przestrzennych.

https://plugins.qgis.org/plugins/Power_EZiUDP

Wydaje mi się że może być przydatna, zachęcam gorąco do udzielania sugestii dotyczących dalszego rozwoju i konstruktywnej krytyki.

7 polubień

Przetestowałam, fajna wtyczka! Super praca :grinning_face: może warto byłoby dodać np. informacje w interfejsie wtyczki, że gdy mimo, że dostaniemy listę dostępnych WMS/WFS to niektórych nie da się pobrać (nie są dostępne?) Na pewno polecę wtyczkę dalej!

2 polubienia

Bardzo przydatna wtyczka. Jednak w przypadku niektórych usług (np. Obiekty unieszkodliwiania odpadów wydobywczych) kliknięcie na ikonę WFS otwiera co prawda okno z warstwami i można je wybrać, jednak próba pobrania zwraca błąd.

To raczej nie problem z adresem (bo można go skopiować jako “kopiuj adres URL” i ręcznie dodać do źródeł WFS. Wtedy warstwy działają prawidłowo).

Przy okazji czy można zrobić małą poprawkę we wtyczce POWER PIN?. W odwołaniu do EMAPY wyskakuje bardzo długi link (do jakiś tajemniczych warstw i trzeba to ręcznie poprawiać żeby mapa była użyteczna). Wystarczy go zakończyć na &zoom=11

U mnie QGIS 3.40.8

Problemem z niektórymi serwisami się zajmę, przy następnej aktualizacji, bo powiatowe współpracują dobrze z wtyczką, natomiast z innymi jest różnie i muszę bardziej zgłębić się w temat.

Odnośnie Power Pin sprawdzę konstrukcje zapytania do emapy i uproszcze gdy będę miał wolną chwilę. Mam też parę próśb o serwisy, których obsługę mógłbym dodać.

Myślałem też o zmianie ikonek w Power Pin na jeden przycisk główny ze strzałeczką z boku do zmiany serwisu pod przyciskiem, ale nie jestem czy będzie to bardziej użyteczne czy raczej mniej dla użytkowników.

1 polubienie

W następnej aktualizacji planuje dodać checkbox pozwalający na automatyczne ukrywanie w wynikach wyszukiwania zbiorów bez adresów usług WMS i WFS.

1 polubienie

Super! Trzymam kciuki :grin:

Aktualizacja poprawiająca link do emapy w Power Pin trafiła do repozytorium i czeka na akceptacje.

Power EZiUDP też czeka na akceptacje, w nowej wersji dodano:

• poprawki w UI
  • sortowanie kolumn
  • dodano tryb rozszerzony (usunięto funkcjonalność #)
  • kliknięcie w komórkę teryt przybliża do zakresu jednostki o tym
    terycie
  • dodano pomijanie zbiorów bez url
  • dodano filtrowanie w wyborze warstw
2 polubienia

A widzieliście, że coś w podobie też powstało?

https://plugins.qgis.org/plugins/integrator_uslug_danych_przestrzennych/

Może warto połączyć siły rozwojowe?

Opis wtyczki sugeruje coś podobnego do tego co zrobiłem, ale w praktyce nie jest blisko. Wtyczka od enviro radzi sobie sprawnie z adresami usług zgłoszonych przez organy centralne, fajnie radzi sobie z kilkoma linkami udostępnianymi w tych zbiorach, ale to tyle albo przynajmniej mi nie udało wykorzystać tej wtyczki do pozyskania adresów usług powiatowych i gminnych.

Zdecydowanie muszę zwrócić uwagę na dobre strony wtyczki od Enviro i spróbować dodać to do mojej wtyczki, nie mam też nic przeciwko, aby Enviro wykorzystało jakieś elementy z mojej wtyczki w końcu to open source.

Btw. Mam gotowy update do wersji 1.5 dodającej lokalny backup, pozwalający na wyszukiwanie zbiorów gdy serwery EZiUDP niedomagają. Update pojawi się gdy tylko serwery QGIS pozwolą ponownie na upload plików so repozytorium.

2 polubienia