Cześć,
Stworzyłem wtyczkę do QGIS, która powinna ułatwiać wyszukiwanie i podpinanie danych z GUGiKowej Ewidencji Zbiorów i Usług Danych Przestrzennych.
https://plugins.qgis.org/plugins/Power_EZiUDP
Wydaje mi się że może być przydatna, zachęcam gorąco do udzielania sugestii dotyczących dalszego rozwoju i konstruktywnej krytyki.
7 polubień
Przetestowałam, fajna wtyczka! Super praca
może warto byłoby dodać np. informacje w interfejsie wtyczki, że gdy mimo, że dostaniemy listę dostępnych WMS/WFS to niektórych nie da się pobrać (nie są dostępne?) Na pewno polecę wtyczkę dalej!
2 polubienia
Bardzo przydatna wtyczka. Jednak w przypadku niektórych usług (np. Obiekty unieszkodliwiania odpadów wydobywczych) kliknięcie na ikonę WFS otwiera co prawda okno z warstwami i można je wybrać, jednak próba pobrania zwraca błąd.
To raczej nie problem z adresem (bo można go skopiować jako “kopiuj adres URL” i ręcznie dodać do źródeł WFS. Wtedy warstwy działają prawidłowo).
Przy okazji czy można zrobić małą poprawkę we wtyczce POWER PIN?. W odwołaniu do EMAPY wyskakuje bardzo długi link (do jakiś tajemniczych warstw i trzeba to ręcznie poprawiać żeby mapa była użyteczna). Wystarczy go zakończyć na &zoom=11
U mnie QGIS 3.40.8
Problemem z niektórymi serwisami się zajmę, przy następnej aktualizacji, bo powiatowe współpracują dobrze z wtyczką, natomiast z innymi jest różnie i muszę bardziej zgłębić się w temat.
Odnośnie Power Pin sprawdzę konstrukcje zapytania do emapy i uproszcze gdy będę miał wolną chwilę. Mam też parę próśb o serwisy, których obsługę mógłbym dodać.
Myślałem też o zmianie ikonek w Power Pin na jeden przycisk główny ze strzałeczką z boku do zmiany serwisu pod przyciskiem, ale nie jestem czy będzie to bardziej użyteczne czy raczej mniej dla użytkowników.
1 polubienie
W następnej aktualizacji planuje dodać checkbox pozwalający na automatyczne ukrywanie w wynikach wyszukiwania zbiorów bez adresów usług WMS i WFS.
1 polubienie