Poprawka odwzorowawcza PL-2000

Szanowni,

chcąc sprawdzić, czy vibe-coding jest faktycznie możliwy, czy to gruszki na wierzbie, jako rasowy nie-programista postanowiłem zrobić funkcjonalność dla QGIS, którą - wedle tego co przez lata słyszałem - mają tylko specjalistyczne płatne programy geodezyjne.

No więc uzbrojony tylko w VS Code + Codex, nie pisząc linii kodu samodzielnie, stworzyłem wtyczkę, która chyba nawet działa :wink: Jej wyniki sprawdzałem w oprogramowaniu geodezyjnym, i na tych kilku próbach wyniki były takie same. Zachęcam do obejrzenia i stosowania, zgłaszania propozycji zmian (widzę, że Marcin już parę na GitHub zgłosił - w wolnej chwili zrobię poprawki).

Przy okazji może komuś się przyda wiedza, że w Polsce funkcjonują 4 rodzaje powierzchni jeśli chodzi o działki ewidencyjne:

1. Powierzchnia kartezjańska – liczona na płaskiej mapie, np. w układzie PL-2000. QGIS traktuje działkę jak zwykły wielokąt na kartce i liczy jego pole.

2. Powierzchnia geodezyjna QGIS – liczona bezpośrednio na elipsoidzie GRS 80, czyli na matematycznym modelu Ziemi. Uwzględnia jej krzywiznę.

3. Powierzchnia z poprawką odwzorowawczą – sposób wymagany przez przepisy EGiB. Najpierw liczy się powierzchnię na płaskiej mapie, a potem koryguje ją o zniekształcenie odwzorowania. To uproszczona metoda: poprawkę wyznacza się dla jednego reprezentatywnego punktu działki i stosuje do całej powierzchni. Dlatego wynik może nieznacznie różnić się od bezpośredniego pomiaru geodezyjnego z pkt 2.

4. Powierzchnia zapisana w PODGiK / EGiB – to wartość znajdująca się w rejestrze. Nie jest osobną metodą geometrycznego liczenia pola. Może wynikać z historii działki, dawnych pomiarów, podziałów, scaleń, dodawania i odejmowania wcześniej zapisanych powierzchni. Dlatego nie zawsze musi odpowiadać temu, co dziś wychodzi z aktualnych współrzędnych granic.

I te 4 wartości mogą być każda inna :slight_smile: Czyli różne wartości powierzchni tej samej działki nie muszą oznaczać błędu. Najpierw trzeba ustalić, jaką powierzchnię porównujemy i jak została wyznaczona/o jakiej powierzchni mówimy.

5 polubień

W sumie, jak o tym myślę, to jest jeszcze piąty sposób uwzględniający trzeci wymiar, czyli skarpy, zagłębienia, ukształtowanie terenu. Ale to dla 3 wymiarów, dla dwóch jak wyżej.

podrzucisz link do repo na githubie?

1 polubienie