Cześć, mam problem przy pobieraniu danych WFS, a konkretnie OFMów - jeżeli dla danego roku miasto ma wgrane orto RGB i CIR, to pobiera losowo arkusze mapy z jednego i drugiego (np. dla obszaru Lublina w 2024 r.). Niestety, wtyczka ma wybór kompozycji barwnej tylko dla WMSów, dla WFSów już nie. Może ktoś się już spotkał z tym problemem? Czy da się to jakoś obejść?
Skorzystać z WFS udostępnianych przez GUGiK. Są tam adresy URL do pobrania plików.
Niestety, zależy mi na czymś bardziej zautomatyzowanym, bo mam do pobrania dane dla wszystkich miast wojewódzkich, a OFM można pobierać z GUGiK tylko pojedynczymi arkuszami. Chyba że gdzieś mi umknęło, że da się już inaczej?
Można w zapytaniu wfs ograniczyć zasięg przestrzenny, potem z pobranego pliku zostawić tylko atrybuty które są ci potrzebne do pobrania plików i pobrać te pliki. Można coś takiego napisać w dowolnym języku (Python, go) czy po prostu jako skrypt bash.
Wydaje mi się, że możesz popróbować podłączyć sobie do QGIS skorowidze Ortofotomapy (tak rozszyfrowałem skrót OFM) i zrobić sobie np. tymczasową warstwę punktową z 1 punktem na każdym arkuszu, który chcesz pobrać i wtyczką EnviroSolutions pobrać Ortofotomapy z konkretnego roku pokrywające się z tą warstwą punktową. Chyba najszybciej to pójdzie właśnie tą drogą. O ile oczywiście OFM to Ortofotomapa
Właśnie tak to robię. Tylko nie potrzebuję do tego warstwy punktowej, bo wystarczy wrzucić w opcję “pobierz warstwą wektorową” arkusze ze skorowidza, które przecinają się z obszarem danego miasta. Z tym problemu nie ma, to proste jak budowa cepa. Niestety, problem leży w tym, że jeżeli dla danego roku wgrane są dwie ortofotomapy (np. w RGB i CIR), to dla każdego arkusza pobiera taką lub taką, nie dwie na raz. Kiedyś pobierało obie, teraz, nie wiem dlaczego, pobiera raz tą, raz tą. Dlatego pytałem o alternatywne rozwiązania.
Ustawienia wtyczki:
Końcowy efekt:
OK, źle zrozumiałem odpowiedź, bo myślałem, że piszemy o wtyczce Enviro. Teraz podpiąłem WFSa z Geoportalu ze skorowidzem i zobaczyłem, że w tabeli atrybutów są odnośniki do pobrania danego arkusza, co załatwia sprawę automatyzacji. Dziękuję za pomoc @GrzegorzSieńko.