No potrwało to dłużej niż jeden dzień, za co sorry… Zakładałem, że mam prawie gotowy model - kiedyś go sobie zrobiłem dla projektu rozporządzenia zanim wyszło (dla siebie), i myślałem, że wystarczy go odpalić i szybko podam Ci wyniki. Okazało się, że finalna wersja, która weszła w prawo/życie na tyle różniła się od tamtej, że musiałem do tego przysiąść jeszcze raz od zera. Na pytanie “czemu po prostu nie użyłem wtyczki APP2, która przecież ma wyznaczanie OUZ wbudowane” odpowiem: próbowałem. Ale:
- raz, że się nie udało (jej intuicyjność i (bez)obsługowość pozostawia niestety wiele do życzenia + sypała błędami Pythona, których jeszcze nie przeanalizowałem),
- a dwa że chciałem sprawdzić czy uzyskam te same wyniki, co produkt rządowy (o tym potem).
Niemniej w końcu skończyłem, i już lecę z konkretami:
- Wg mnie i mojego modelu/interpretacji rozporządzenia OUZ na Twoim terenie powinien wyglądać tak (mój zielony, czerwony od gminy/urbanisty):
Widać zatem, że nie jest to komfortowy punkt wyjścia dla Ciebie. Wg rozporządzania, o ile mój model liczy dobrze, obszar ten powinien być jeszcze mniejszy. To co mówi rozporządzenie jest niejako punktem wyjścia dla urbanisty i może on, zgodnie z przepisami par. 1 ust. 2 pkt. 4-6, jeszcze ręcznie w ograniczonym zakresie coś autorsko pozmieniać (co oczywiście powinna wpierw przeanalizować, zaakceptować i przyjąć jako “swoje” gmina). Mnie nieco dziwią jakieś takie “ostre” granice przyjęte przez urbanistę, zupełnie nie jak “moje” obłe… Jestem ciekaw jak je wyznaczał, bo nie “idą” po niczym szczególnym typu granica działki, użytki gruntowe, kontury klasyfikacyjne, nie są też buforami od budynków… Niemniej, skoro mniej więcej się to trzyma podobnego terenu, a on mógł w pewnym zakresie (głównie wzór Pp = 25 % * (Pb – Pu) z rozporządzenia) je sobie “doszlifować po swojemu”, to może jest jeszcze miejsce na dyskusję z nim i gminą (on jest “tylko” zleceniobiorcą, gmina za to odpowiada formalnie), by dodano Twoje działki.
- Sam model wygląda tak, i starałem się by był możliwie intuicyjny w analizie:
Dane, by się samemu pobawić załączam do tej wiadomości. Model powinien być widoczny w prawym dolnym rogu Processing toolbox po odpaleniu załączonego projektu QGIS (qgz). Jakby ktoś ciał importować sobie, to załączam w formacie model3. Wynik wyznaczania OUZ to oczywiście warstwa “Wynik: OUZ”. Te z “debug:” w nazwie to punkty kontrolne, by sprawdzić/zrozumieć kroki pośrednie wyznaczania i zobaczyć, czy się zgadza to z nasza wizją rozporządzenia.
OUZ_na_forum.zip (9,0 MB)
- Ode mnie na razie to chyba tyle. Postaram się jeszcze odpalić poprawnie APP2 i wyznaczyć nią OUZ, jestem ciekaw czy wyniki będą takie same jak mojego modelu - wrócę tu z info w kolejnym poście.
- Wybacz, że nie niosę dobrych wieści dla Ciebie…
Po cichu liczyłem, że Twoja działka - skoro miałeś wątpliwości - zostanie objęta OUZ wyznaczonym wg mnie… To by otwierało drogę do dalszego grzebania w sprawie i pytania “czemu nie jestem objęty, skoro wg rozporządzenia powinienem”. Ale niestety, wg mnie, nie powinieneś…
Więc w tej sytuacji pozostaje póki co próba przekonania gminy/urbanisty, by Cię objął korzystając z ww. przepisów
- Last but not least: żeby dobrze zakończyć temat z naukowego punktu widzenia, to: możesz powiedzieć skąd się wzięły Twoje podejrzenia, że coś jest nie tak? Jak wyznaczałeś OUZ wg siebie, że wyszło Ci, że te działki powinny być objęte? To ważne, bo sprawdzimy czy Twoje założenia były błędne, czy jednak prawidłowe i to ja się gdzieś mylę - wtedy temat pozostanie otwarty.
No to ode mnie na ten moment tyle. Dziękuje za cierpliwość. Wrócę tu jeszcze z odpowiedzią czy: OUZ wg APP2 = OUZ wg Sadowski, ale to muszę się pobawić trochę w poprawne uruchomienie APP2.