Cześć!
Jak radzicie sobie z dodawaniem, edycją i innymi zadaniami związanymi z wieloma załączonymi plikami? Korzystam z wtyczki „qgis_attachment”, wprowadzając do kodu kilka prostych modyfikacji ( w zależności od wersji QGIS). Wtyczka jest nierozwijana, a ponadto wydaje się, że jest ona całkowicie niekompatybilna z QGIS 4.0. Jest na tyle wygodna, że nie chciałbym z niej rezygnować w przyszłości. Co byście mi w tej sytuacji zalecili?
Nie widzę takiej wtyczki w repozytorium QGIS 3.40.15.
Chodzi o to? GitHub - gis-support/qgis_attachments: QGIS Attachments Plugin · GitHub
Jeśli tak, to zapytaj po prostu ekipę z GIS Support Kontakt - GIS Support
Ale tak w zasadzie to do czego jej używasz? Nie lepiej sobie samemu formularze odpowiednio skonfigurować do przetrzymywania załączników? Jeśli jest problem z tym, by dodać wiele załączników do jednego obiektu, to może zrobić tabelę córkę “załącznikami” z unikalnym ID obiektu z tabeli matki i łączeniu po tym ID z tabelą matką relacją 1:n?
Tak to ta. Oczywiscie że pytałem… nawet osobiście.. z tą wtyczką nie robią nic juz od jakiś 3 lat… została wycofana z repozytorium. Z wersjami QGIS 3.n jak coś sie sypało to często niewielka zmiana w kodzie np. w baseDelegates.py) i wszystko chodzi… ale w od wersji 4 w QGIS zmienili i wtyczka bez przebudowy już wogóle leży. Bardziej mi chodzi co kto poleca żeby zrobić .. albo inny pulgin albo systemowo.
- Przy tworzeniu relacji dla tabel i osobnej osobnej tabeli “zalaczniki”…poległem.. nie umiem zrobić tak aby dodawać załączniki do obiektów i nie poradziełm zrobić tak jak w qgis_attachemnts.. aby można było klikać z formularza i żeby otwierał mi się przynajmniej folder z danym załącznikiem. Zrobiłem akcję która działą ale główny problem mi pozostał - dodawanie wielu plików to elementu.
a na czym poległeś przy tworzeniu relacji?
Po kolei:
- PGadmin zorbiłem tabelę testową ( z już istniejącymi danymi, załącznikami) i zrobiem tabelę “zalaczniki”
- pod QGIS 4 w projekcie dodałem relację na bazie unikalnego klucza z tabeli testowej = powiązało załączniki.
- nie mogę spowodować aby qgis otwierał akcją daną ścieżke do zalacznika (otwiera mi tylko deafault path , a nie konkretny folder z plikem).. no i nie mogę ani dodac ani usunąc plików - załączników pdf jpg ect.
PGADMIN? czyli dane w postgresie trzymasz, tak?
Tak. Zasadniczo. Niewem jak obejśc tą słabostke QGIS ![]()
@tomek pomożesz? Większej fachury od takich kwiatków nie znam ![]()
Ile załączników przypada maksymalnie na jeden obiekt? Może warto rozważyć dodatkowe kolumny w jednej (źródłowej) tabeli zamiast tworzenia połączeń? Przy maksymalnie 5-10 linkach (docelowo kolumnach) do dokumentów wydaje się nie być to problemem. Pamiętaj, że zawsze możesz poukrywać określone kolumny w tabeli atrybutów, gdyby podczas dalszych prac przeszkadzały, a jednocześnie miały pozostać na przyszłość.
To oczywiście nie wymusi nowych kolumn w tabeli źródłowej, ale nadal pozostaną do uzupełnienia w tabeli córce. Można co prawda wprowadzić elementy automatyzujące, jak np. akcje, zależności w formularzu atrybutów, ale nadal uzupełnianie załączników pozostanie w pewnym zakresie czynnością manualną - czy w tabeli córce / drugiej czy to w tabeli źródłowej.
Chyba że masz już koncepcję w pythonie na wczytywanie nazw plików/folderów/rozszerzeń plików w nawiązaniu do danych w tabeli atrybutów - to inna sprawa ![]()
Moje potrzeby to od 1 do 50
.. często jeden atrybut tczy się wielu dokumentów.