Zapewne znacie narzędzia takie jak QuickOSM, OSM Download albo cała strona geofabrik.de (jak nie to polecam) są tam aktualizowane dane wektorowe z OSM z całego świat.
Jedne co nie potrafię zrozumieć - to brak plików źródłowych do odtworzenia stylu OSM (basemapy) w danych. Domyślam się, że powinien gdzieś być jakieś oficjane źródło dla OSM, który udostępnia style dla QGIS. Ale nie mogę znaleźć gdzie?
Wtyczka ‘OSM download’ to chyba, jedyna wtyczka która, posiada oficjalny styl z automatu dla pobranych danych do QGIS, tylko problem mam z nimi, że ten format (OSM) ma niestety zablokowaną możliwość edycji
Ktoś wie coś więcej lub poratuje odpowienim źródłem lub katalogiem styli?
PS: Pisałem o tym temacie, wcześniej na FB, ale nie udało się uzyskać konkretnego rezultatu, myślę, że temat jest dość wartościowy.
Teoretycznie, jeżeli pobierzemy warstwę za pomocą wtyczki OSM Downloader i podczytamy ją bezpośrednio do QGIS-a, style automatycznie się nadają. W takim przypadku jesteśmy w stanie wyeksportować je do plików QML i przypisać do warstw zapisanych w innym, edytowalnym formacie – np. GPKG.
Jedyny problem to warstwa punktowa– tutaj zauważyłem, że styl nie pobiera się dla wszystkich symboli. Kolejna kwestia to fakt, że wszystkie ikony są w formacie SVG, które trzeba wcześniej dodać do biblioteki QGIS-a.
Przykładowe biblioteki ikon można znaleźć m.in. tutaj:
No sam widzisz, że to nie takie oczywiste - jakby się wydawało
Pomysł z katalogami z SVG jest dobrym krokiem, tylko jeszcze wymaga ustawienia wyświeltania: etyket, poziomu wyświetlania itp. więc ikony, to nadal nie pełny styl
Czy jest może osoba, która wspiera/ła OSM od strony edycyjnej lub kontrybucji i wie coś więcej o OSM w QGIS?
Czuje się wywołany do odpowiedzi. Niestety nie ma poprawnego stylu, były próby takiego stworzenia, na podsatwie już istniejącego natomiast nigdy nikt tego nie skończył. Ani do danych geofabryki (.shp) ani do orginalnego .osm
Problem polega na złożoności, to po prostu duzo pracy. Najnowsza próba jest dostępna tutaj: