Witam, jak utworzyć odnośnik (hiperłącze) do folderu znajdującego się na dysku lokalnym?
W tabeli mam utworzony atrybut “Link do materiałów” z wpisaną ścieżką do lokalizacji tego folderu. Chciałem utworzyć akcję jak w załączeniu, ale to nic nie daje. Efekt jaki chciałem uzyskać to po kliknięciu w dany punkt (Stację) np. z przyciskiem CTRL otwiera się folder z
materiałami na daną stację lub wejście w tabelę atrybutów, kliknięcie w ścieżkę i wtedy otwiera folder. Mam takie ustawienia:
Problemów z Twoim podejściem jest kilka:
- Akcja typu
Otwórz adres URLsłuży do otwierania adresów w domyślnej systemowej przeglądarce stron internetowych. W celu otworzenia folderu w systemie trzeba wywołać akcję typuWindows,macOSlubUnix(m.in. dla Linuksów). - W samej definicji kodu akcji nie wystarczy podać lokalizacji folderu, ale jeszcze aplikację, która tą lokalizację otworzy. W Linuksie Mint, którego używam, tą aplikacją jest
nemo, więc kod akcji brzminemo [%link_do_materialow%], w Windowsach będzie to prawdopodobnieexplorer [%link_do_materialow%], macOC nigdy nie używałem, ale pewnie będzie podobnie jak w Linuksach.
Poniżej kod akcji, która “u mnie działa” ![]()
1 polubienie
potrzebuję tylko otwarcie danego folderu, ponieważ tam są materiały w formie plików jpg, jest ich kilka więc wystarczy tylko otwarcie folderu
ok, działa, właśnie tego oczekiwałem. Dziękuję
1 polubienie