Co rozumie się pod pojęciem „Obszary ochronne zbiorników wód śródlądowych”?
Gdzie szukać danych o zbiornikach oraz ich obszarach ochronnych?
Czy dane o tych obszarach są dostępne w formie wektorowej (np. WFS, SHP)?
Czy mogę prosić o potwierdzenie, że wspomniane obszary nie są tym samym co GZWP?
GZWP dotyczy wód podziemnych, nie śródlądowych.
Jeśli chodzi o obszary ochronne zbiorników wód śródlądowych to bardziej będzie chodziło o nazwy rezerwatów przyrody, gdzie zbiorniki np. wodne są również objęte ochroną. Najlepiej to trzeba szukać danych na głównej stronie GDOŚ lub BDOT10k.
A to nie są obszary z tego opracowania?
Jesli tak, to chyba bardziej u autorów/IOŚ szukać, ja takiej warstwy nie znam ![]()
W trakcie mojej kariery zawodowej ani razu nie spotkałem się z wyznaczonym obszarem tego typu. Nie muszę dodawać, że nie widziałem też granic takiego obszaru.
To dotyczy tych obszarów, o których jest mowa w podlinkowanym opracowaniu.
Akurat tutaj jest mowa o jeziorach, co wydaje się prostsze do zrobienia, chociaż im bardziej atrakcyjne turystycznie jezioro, tym gorzej dla niego.
Z tego, co widzę to mogą być obszary ustanawiane również dla GZWP, ale nie są oczywiście samymi GZWP.
“Dla wód podziemnych województwa śląskiego pozostających w granicach regionu
wodnego Warty indywidualne działanie polega na ustanowieniu przez wojewodę
w perspektywie 2027 r. obszaru ochronnego zbiornika wód śródlądowych (Główny
Zbiornik Wód Podziemnych nr 326 - zbiornik Częstochowa (E)) oraz merytoryczne
wsparcie wskazane do realizacji przez państwową służbę geologiczną w zakresie
zagadnień hydrogeologicznych i hydrodynamicznych związanych z ustanawianiem
tego obszaru ochronnego.” Oświadczenie - Senat
Art. 141. [Ustanowienie obszaru ochronnego]
1. Wojewoda, na wniosek Wód Polskich, ustanawia obszar ochronny, w drodze aktu prawa miejscowego, wskazując ograniczenia lub zakazy dotyczące użytkowania gruntów oraz korzystania z wód na terenie obszaru ochronnego oraz granice tego obszaru.
A dlaczego moim zdaniem tak mało jest ustanowionych? ![]()
Art. 142. [Odszkodowanie przysługujące właścicielom nieruchomości położonych w strefie ochronnej lub na obszarze ochronnym]
Za szkody poniesione w związku z wprowadzeniem w strefie ochronnej lub na obszarze ochronnym zakazów, nakazów oraz ograniczeń w zakresie użytkowania gruntów lub korzystania z wód, właścicielowi nieruchomości położonej w tej strefie lub na tym obszarze przysługuje odszkodowanie na zasadach określonych w art. 471.
Oczywiście mowa jest również o trudnościach metodycznych i prawno-administracyjnych, ale jeśli nie wiadomo, o co chodzi…
Nawet jeśli jakiś naukowiec je opracował, to dla celów planowania nie są obowiązujące i jedynie informacyjnie mógłbym je ujmować. Dopiero akt prawa miejscowego, wydany przez wojewodę zmieniałby to w formalne zapisy.
Co do informacji o tych zbiornikach, to jeśli chcemy mieć pewność, że nie umknęło nam nic, to należy wystąpić o informację do dyrektora zarządu zlewni Wód Polskich lub ewentualnie wojewody, który ustanawia te zbiorniki na wniosek Wód Polskich.
? No, ale chyba nie o GZWP chodziło?