Cześć,
Czy w przypadku NMT dostępnego na Geoportalu, w przypadku wód (interesują mnie głównie rzeki), podane rzędne terenu dotyczą lustra wody w momencie pomiaru, czy dna?
Patrząc na dane, mam wątpliwości dotyczące i jednej, i drugiej odpowiedzi.
Myślałem jeszcze aby to skonfrontować z danymi LIDAR, jednak z tego co widzę one nie uwzględniają obszaru, na którym jest woda.
NMT, który badasz, prawdopodobnie pochodzi z tych samych punktów LiDAR, które też badasz. LiDAR do pomiarów terenowych na pewno nie mierzy dna - wiązka lasera albo jest pochłaniana przez polskie mętne wody, albo odbija się w nie do końca kontrolowany sposób dają pewnie szum (fale). Dlatego punkty nad wodą są zapewne pomijane, bo ich nie ma/są szumem/są niesklasyfikowane/odrzucane. Tak zakładam…
Do celów pomiaru dna służy inny batymeryczny LiDAR (zielony 532 nm): The Use of Green Laser in LiDAR Bathymetry: State of the Art and Recent Advancements - PMC To osobna technologia, gdzie zielony laser może penetrować wodę i pozwala mierzyć dno w płytkich akwenach, ale skuteczność zależy mocno od przejrzystości.
Jak jest wyznaczany NMT z GUGiK nad wodą tego “na pewno” nie wiem, w sumie ciekawe pytanie. Zakładam, że jakoś interpolują wysokość na podstawie brzegów i wybranych punktów LiDAR nad wodą, które jednak - z jakichś powodów - uznali za pomocne/wiarogodne. Czemu tak sadzę? Bo gdyby to była tylko interpolacja pomiędzy brzegami, to by nie było takich różnic na osi Z przekroju (tu Bug na wysokości Mielnika) poprzecznym:
więc jakieś różnice wysokości na wodzie skądś są brane. Ale skąd to nie wiem, tylko się domyślam.
PS - jak już naklepałem post ze swoimi domysłami i gdybaniami to znalazłem ten plik
ZAlaCZNIK-NR-1-DO-SWZ-Szczegolowy-Opis-Przedmiotu-Zamowienia-SOPZ.pdf (1,6 MB)
, w którym jest to opisane i potwierdzone
- GUGiK wyznacza NMT na podstawie punktów LiDAR z klas „ground” i „water”, a braki danych (częste na wodzie) uzupełnia interpolacją.
Dziękuję. Czyli NMT na obszarze wody to bardziej interpolacja powierzchni lustra wody.