Nakładające się poligony

Witam.
Posiadam kilkanaście poligonów na mapie. Zauważyłem, że niektóre z nich nakładają się na siebie. Czasem większą powierzchnia czasem tylko linią styku między nimi. Narzędzie kontrola topologii wykrywa mi te miejsca i zaznacza na mapie.

1. Czy istnieje jakieś narzędzie, które usunie te nałożenia się warstw ? Można próbować narzędziem przytnij (lub innym z narzędzi geoprocesingu) ale jest tego trochę dużo.

2. W jaki sposób przemieszczać się z jednego nałożenia do drugiego ? Nie mam tutaj żadnej tabeli tych nałażeń.

Pozdrawiam

Może trzeba zastosować narzędzie w panelu Geoprocessingu “Usuń duplikaty geometrii”?

Między nałożeniami możesz przemieszczać się właśnie przy wykorzystaniu panelu z narzędzia “Kontrola topologii”, klikając dwukrotnie na określony błąd.

Naprawa takich błędów potrafi być czasochłonna - możesz spróbować wykorzystać algorytm v.clean i pokombinować który z wariantów sprawdzi się najlepiej (np. bpol zwróci nałożenie w postaci poligonu).

Jeżeli samodzielnie rysowałeś te poligony i pojawiły się błędy nałożeń - warto odpowiednio ustawić narzędzia przyciągania oraz pracować z włączoną edycją topologiczną.

Dziękuje bardzo popróbuje.