Lizmapa na Ubuntu Server

Cześć,

Konfiguruje po raz pierwszy Lizmap na ubuntu,

Po wielu bataliach konfiguracyjnych i serwerowych dotarłem do miejsca, gdzieś mam wgraną bazę danych na posgis, projekt QGIS wraz z stylami i to pojawia mi się w oknie konfiguracji lizmap.

Problem w tym, że sama aplikacja jeszcze nie rusza - białe tło.

Są błędy consoli o WMS oraz WFS - ogólnie same usługi nie zamierzam publikować na zewnątrz. Pytanie czy one same w sobie są wymagane, by obsłużyć aplikacje?

Albo inaczej zapytam, czy muszę do tego dograć jeszcze goeserver?

Ktoś coś wie jakie kroki podjąć dalej?

w zakładce “Lizmap Configuration” sprawdź czy masz dobrze ustawioną ścieżkę lokalną do QGIS Servera. Jeżeli tak, to sprawdź logi QGIS Servera z czym jest problem.
Możesz też spróbować czy z parametrem QGIS_SERVER_IGNORE_BAD_LAYERS projekt się ładuje. Jeżeli tak, to znaczy, że QGIS Server nie może wczytać jakiejś warstwy 6. Advanced configuration — QGIS Documentation documentation

geoservera nie potrzebujesz do lizmapy

1 polubienie

Super dziękuje za wskazówki!

Postaram się sprawdzić te możliwości i dać znać czy sie udało :slight_smile:

Ogólnie znalazłem problem, choć do końca go potrafię rozwiązać.

a) Podczas przygotowania projektu QGIS warstwy są połączone PostGIS na maszynie PC.

Natomiast wysyłając na servera, zmienia się połączenie z połączenia ssh należy wprowadzić środowisko lokalne dla servera. Zakładam, że należy zastąpić plik .config ze zmienną środowiska, tak?

b) Jeszcze jedno pytanie. Jak dla Lizmap czy QGIS server udostępnić usługi w wersji 2.0.0, ponieważ domyślnie jest 1.0.0 - czy da się to jakoś ustawić/zaktualizować?