Po wielu bataliach konfiguracyjnych i serwerowych dotarłem do miejsca, gdzieś mam wgraną bazę danych na posgis, projekt QGIS wraz z stylami i to pojawia mi się w oknie konfiguracji lizmap.
Problem w tym, że sama aplikacja jeszcze nie rusza - białe tło.
Są błędy consoli o WMS oraz WFS - ogólnie same usługi nie zamierzam publikować na zewnątrz. Pytanie czy one same w sobie są wymagane, by obsłużyć aplikacje?
w zakładce “Lizmap Configuration” sprawdź czy masz dobrze ustawioną ścieżkę lokalną do QGIS Servera. Jeżeli tak, to sprawdź logi QGIS Servera z czym jest problem.
Możesz też spróbować czy z parametrem QGIS_SERVER_IGNORE_BAD_LAYERS projekt się ładuje. Jeżeli tak, to znaczy, że QGIS Server nie może wczytać jakiejś warstwy 6. Advanced configuration — QGIS Documentation documentation
Ogólnie znalazłem problem, choć do końca go potrafię rozwiązać.
a) Podczas przygotowania projektu QGIS warstwy są połączone PostGIS na maszynie PC.
Natomiast wysyłając na servera, zmienia się połączenie z połączenia ssh należy wprowadzić środowisko lokalne dla servera. Zakładam, że należy zastąpić plik .config ze zmienną środowiska, tak?
b) Jeszcze jedno pytanie. Jak dla Lizmap czy QGIS server udostępnić usługi w wersji 2.0.0, ponieważ domyślnie jest 1.0.0 - czy da się to jakoś ustawić/zaktualizować?