Witam,
chciałbym zapytać jak stworzyć linię lub poligon składający się z segmentów o stałej długości, aby było możliwe edytowanie kształtu przez przesuwanie segmentów tak jak się edytuje punkty załamania.
Albo jak zadeklarować długość linii i zablokować, aby można tylko przesuwać i obracać.
Menu Widok - Panele - Zaawansowana digitalizacja.
Po włączeniu edycji warstwy liniowej w tym panelu, który u mnie jest w lewym dolnym rogu włączasz pierwszą ikonkę (ekierka i linijka) i w polu d ustawiasz pożądaną wartość. Jeśli chcesz, żeby była ustawiona na dłużej niż jeden najbliższy odcinek to włączasz kłódkę.
Też mnie to ciekawi. A czy znasz, jakieś inne narzędzie typu plugin ?
Bo zaawansowana digitalizacja jest trochę mało poręczna, często przeskakuje sama przez myszkę lub TAB trzeba przeklikiwać pola. W trybie ciemnym, słabo widać okienka.
Wytłumaczysz bardziej co masz na myśli? Moim zdaniem odpowiedź Tomka jest w punkt na to, co chciał amis - w sensie, że nie czuję co jeszcze więcej trzeba.
To narzędzie jest dla mnie bardzo przydatne. Kilka dni minęło zanim go “rozgryzłem”. Teraz wykorzystuję do tworzenia linii i poligonów o zadanych parametrach: wymiarach i kątach. Potem można je przesuwać i obracać.
Jeszcze nie doszedłem czy jest możliwe modyfikowanie obiektów, ponieważ w trybie modyfikacji nieaktywne jest blokowanie długości i kątów. Eksperymentuję z używaniem przyciągania z włączoną topologią. Przy modyfikacji obiektów aktywne pozostaje blokowanie współrzędnych punktów i nad tym się zastanawiam, jak wykorzystać.
Dziękuję za pomoc ![]()