Stowarzyszenie QGIS Polska z przyjemnością ogłasza powrót konkursu Mapa Miesiąca w nowej lokalizacji - na naszym forum!
Zapraszamy wszystkich użytkowników QGIS — profesjonalistów, studentów, pasjonatów
i hobbystów — do podzielenia się swoimi ciekawymi opracowaniami kartograficznymi stworzonymi w ostatnim czasie. Szukamy map, które inspirują, pokazują potencjał QGIS
i zachwycają zarówno formą, jak i treścią.
Mapy można zgłaszać w niniejszym wątku do 20 czerwca 2025 r.
To doskonała okazja, aby zaprezentować swoją pracę szerszej społeczności, zainspirować innych i dołączyć do grona twórców map działających w środowisku QGIS.
Od 2015 roku, Nowy York zbiera codziennie dane przestrzenne na temat występowaniu szczurów i problemów sanitarnych z tego powodu. Wiele miejsc i obszarów podlega weryfikacji przez inspektorów sanitarnych, ale również mieszkańcy mogą zgłaszać do Departamentu zdrowia i higieny o nowe miejsca. Więcej info tutaj: http://www.nyc.gov/rats
Moje zadanie komercyjne było oznaczyć, które działki są narażone na takie zagrożenia w całym NYC - ale bez GIS
A z racji tego, że są współrzędne to wrzuciłem do QGIS
Uwzględniłem dwa zjawiska:
Zweryfikowana inspekcja: brak aktywności i wykryto aktywność (Heat mapy)
Miejsca weryfikacji (Punkty)
Zakres danych, to przedział 2024-2025 r. Zasięg Manhattan łącznie wyszło aż 83’113 rekordów.
I na koniec, taka mała konkluzja. Jak ktoś się wybiera na Manhattan, to Mapa pomoże zobaczyć, gdzie najprawdopodobniej można spotkać całą siatkę takich gryzoni i gdzie nie warto nocować - na bookingu raczej tego nie znajdziesz
PS: Jak ktoś oglądał/czytał komiks ‘Żółwie Ninja’ ten wie jak jest to rozległy temat
Były tematy miejskie więc dorzucam od siebie coś z drugiego bieguna. Mapa gospodarstwa Jeremy’ego Clarksona. Pomysłów było kilka ale stanęło na przedstawieniu struktury zasiewów, nazw pól i najważniejszych lokalizacji. Do tego lekkie cieniowanie i warstwice (celowo bez etykiet) by podkreślić rzeźbę terenu. Tylko tyle by nie przeładowywać małego arkusza.
Mapa wykonana oczywiście w QGISie ale mały wkład miał jeszcze Inkscape, GIMP i PowerBI.
Oglądałem ten serial na Prime Video i przyznaję, że widziałem mapę farmy w serialu. Polecam ostatni sezon bo tam dzieją się naprawdę śmieszne i poważne sprawy (zwłaszcza problem z obsługą nawigacji GPS przy Lamborghini).
Dokładnie - mapa pojawiła się tam (ku rozpaczy wielu ludzi, bo przecież mogła być online) ale obejmowała zasiewy z sezonu 2023/2025. Tu postanowiłem wykorzystać dane z Sentinela by nieco uaktualnić zawartość. Z rzeczy niezwiązanych ze sferą agro, umieściłem tam również drogowskazy do browaru warzącego Hawkstone, restauracji z ostatniego sezonu oraz siedziby zespołu F1 Alpine gdzie Jeremy pojawia się z dostawą piwa po zdobyciu przez zespół punktów
Serdecznie dziękujemy za nadesłane mapy! Wasze zgłoszenia pokazały ogromne możliwości QGIS, a także kreatywność i zaangażowanie twórców.
W głosowaniu społeczności większą liczbę głosów zdobyło opracowanie „Aktywność Szczurów Manhattan” – gratulujemy autorowi!
Już teraz zapraszamy do udziału w kolejnych edycjach konkursu Mapa Miesiąca – dzielcie się swoimi projektami, inspirujcie innych i promujcie dobre praktyki w świecie QGIS!