Konkurs: Mapa Miesiąca - czerwiec

:megaphone: Reaktywujemy konkurs „Mapa Miesiąca”! :world_map:

Stowarzyszenie QGIS Polska z przyjemnością ogłasza powrót konkursu Mapa Miesiąca w nowej lokalizacji - na naszym forum! :tada:

Zapraszamy wszystkich użytkowników QGIS — profesjonalistów, studentów, pasjonatów
i hobbystów — do podzielenia się swoimi ciekawymi opracowaniami kartograficznymi stworzonymi w ostatnim czasie. Szukamy map, które inspirują, pokazują potencjał QGIS
i zachwycają zarówno formą, jak i treścią.

:nine_o_clock: Mapy można zgłaszać w niniejszym wątku do 20 czerwca 2025 r.

To doskonała okazja, aby zaprezentować swoją pracę szerszej społeczności, zainspirować innych i dołączyć do grona twórców map działających w środowisku QGIS. :hugs:

1 polubienie

Trzeba trochę przełamać lody, to zacznę :wink:

Od 2015 roku, Nowy York zbiera codziennie dane przestrzenne na temat występowaniu szczurów i problemów sanitarnych z tego powodu. Wiele miejsc i obszarów podlega weryfikacji przez inspektorów sanitarnych, ale również mieszkańcy mogą zgłaszać do Departamentu zdrowia i higieny o nowe miejsca. Więcej info tutaj: http://www.nyc.gov/rats

Moje zadanie komercyjne było oznaczyć, które działki są narażone na takie zagrożenia w całym NYC - ale bez GIS :frowning:

A z racji tego, że są współrzędne to wrzuciłem do QGIS :slight_smile:

Uwzględniłem dwa zjawiska:

1. Zweryfikowana inspekcja: brak aktywności i wykryto aktywność (Heat mapy)
  2. Miejsca weryfikacji (Punkty)

Zakres danych, to przedział 2024-2025 r. Zasięg Manhattan łącznie wyszło aż 83’113 rekordów.

I na koniec, taka mała konkluzja. Jak ktoś się wybiera na Manhattan, to Mapa pomoże zobaczyć, gdzie najprawdopodobniej można spotkać całą siatkę takich gryzoni i gdzie nie warto nocować - na bookingu raczej tego nie znajdziesz :slight_smile:

PS: Jak ktoś oglądał/czytał komiks ‘Żółwie Ninja’ ten wie jak jest to rozległy temat :slight_smile:

3 polubienia

Ja wiem, że to nie forum językowe, ale szczórów skradło moje serce :upside_down_face:

2 polubienia

Bardzo ciekawa tematyka i rzadko spotykana. Szacun za wykonanie super mapy! :flexed_biceps:

1 polubienie

Haha super! Tomek nie zauważyłem tego - dzięki za info w znalezieniu błędu :slight_smile: Uff.. dobrze, że jest tutaj tryb edycji :slight_smile:

Były tematy miejskie więc dorzucam od siebie coś z drugiego bieguna. Mapa gospodarstwa Jeremy’ego Clarksona. Pomysłów było kilka ale stanęło na przedstawieniu struktury zasiewów, nazw pól i najważniejszych lokalizacji. Do tego lekkie cieniowanie i warstwice (celowo bez etykiet) by podkreślić rzeźbę terenu. Tylko tyle by nie przeładowywać małego arkusza.
Mapa wykonana oczywiście w QGISie ale mały wkład miał jeszcze Inkscape, GIMP i PowerBI.

2 polubienia

Oglądałem ten serial na Prime Video i przyznaję, że widziałem mapę farmy w serialu. Polecam ostatni sezon bo tam dzieją się naprawdę śmieszne i poważne sprawy (zwłaszcza problem z obsługą nawigacji GPS przy Lamborghini). :grin:

Dokładnie - mapa pojawiła się tam (ku rozpaczy wielu ludzi, bo przecież mogła być online) ale obejmowała zasiewy z sezonu 2023/2025. Tu postanowiłem wykorzystać dane z Sentinela by nieco uaktualnić zawartość. Z rzeczy niezwiązanych ze sferą agro, umieściłem tam również drogowskazy do browaru warzącego Hawkstone, restauracji z ostatniego sezonu oraz siedziby zespołu F1 Alpine gdzie Jeremy pojawia się z dostawą piwa po zdobyciu przez zespół punktów :slight_smile:

Serdecznie dziękujemy za nadesłane mapy! Wasze zgłoszenia pokazały ogromne możliwości QGIS, a także kreatywność i zaangażowanie twórców.

W głosowaniu społeczności większą liczbę głosów zdobyło opracowanie „Aktywność Szczurów Manhattan” – gratulujemy autorowi! :clap:

Już teraz zapraszamy do udziału w kolejnych edycjach konkursu Mapa Miesiąca – dzielcie się swoimi projektami, inspirujcie innych i promujcie dobre praktyki w świecie QGIS!

6 polubień