Witam, jak w temacie, jak graficzni wrzucić dane: przepustu, mostu i lasu ? Jakich wtyczek trzeba użyć ? Niżej jedna z
grafik o którą mi chodzi:
Cześć,
Chyba musisz szerzej i od początku napisać co masz, co chcesz uzyskać i gdzie napotkałeś problem. Tu nie ma szklanej kuli, ani nie siedzi w Twojej głowie, by po jednym obrazku być pewnym o co chodzi.
Natomiast w kwestii meritum: skoro przepust to dane liniowe, a parametry to jego atrybuty, to wydaje się, że właśnie w ten sposób. Etykietę ładną/zaawansowaną do wizualizaxji też prwnie można obmyślić. Pytanie, czy o to chodzi, i tu wracam do początku mojej wypowiedzi.
Ok, z góry dzięki za odpowiedź, myślałem że forum jest nieaktywne
Więc tak, na roboczym kawałku mapy jak niżej, chcę zamieścić:
- grafikę przepustu: <->, z danymi: długość, szerokość i wysokość
- grafikę mostu wraz z danymi na czerwono jak w poście u samej góry
- grafikę lasu wraz z danymi na czerwono jak w poście u samej góry
Nie wiem z kąd pobrać taką grafikę i jak ją załączyć do mapy. Mam nadzieje że teraz jest jasniej ![]()
Skoro już odpowiedziałem, to chyba “z dołu”? ![]()
I dlaczemu myślałeś, że jest “nieaktywne”? Odpowiedziałem chyba tego samego dnia, bo w takim czasie staram się mniej więcej odpowiadać (do 24h), a i inne Koleżanki i Koledzy też widzę, że raczej chyżo reagują. Czemu takie przekonanie? ![]()
Co do meritum:
Czyli chcesz przerysowywać treść mapy topograficznej w sposób 1:1 wraz z odtworzeniem symbolizacji zarówno obiektów topograficznych jak i złożonych etykiet? Ktoś w to włożył zapewne sporo czasu i pracy, więc i Ciebie to czeka, na pewno w tym kierunku chcesz iść, a nie skorzystać z jakichś gotowych źródeł danych typu BDOT10k, wystylizować je wg swoich potrzeb, i ew. je uzupełnić o dane z przepustów?
Jeżeli tak, to musisz (nie lubię tego słowa, ale tu nie ma wyjścia) zapoznać się z tematyką tworzenia warstw wektorowych, ich stylizacji (obiektów) oraz etykiet i ich zaawansowanej stylizacji/tworzenia. To niemały materiał, także od razu nastaw się jednak wpierw na poświęceniu nieco energii na naukę, a potem dopiero efekt. W necie jest tego pełno, na pewno znajdziesz materiały. Ja proponuję zacząć od publikacji Roberta Szczepanka
- 3.1 Tworzenie warstw wektorowych
- 3.5 Edycja warstw wektorowych
- 3.7 Stylizacja warstw wektorowych
- 5.1. Georeferencja
- 7.2 Przygotowanie do stylizacji, w tym szczególnie etykiety
Jak coś, to śmiało pytaj i daj znać jak poszło. Powodzenia ![]()
Dzięki za odpowiedź, i sorry za słowa zwątpienia co do forum ![]()
Co do przepustów - tutaj mam już częściowo zebrane dane zbierane z terenu i tu będzie najwięcej robot,. Mapy - jakiekolwiek nie posiadają wszystkich przepustwów co okazało się faktem widząc to naocznie.
Lasy - tutaj kolezanka powiedziała że są dane na stronach Lasów Państwowych i sa aktualizowane, więc chyba nie ma sensu iść osobiście i mierzyć tego wszystkiego.
Rzeki - tu mi wytłumaczono że to się mierzy raz na 10 lat. Czyli, głębokość, nurt, mulistość (?) i tutaj nie wiem z kąd wziąć dane.
Tak zacznę od tego poradnika co mi Pan podał ![]()
Oh my god, to aż 158 stron czytania
Proszę mi chociaż nakreślić jaki dział - działy odpowiadają temu co szukam. Przecież to idzie się pochalstać czytając wszystko.
Przecież podałem Ci konkretne rozdziały, które moim zdaniem są niezbędne, jeśli od zera chcesz przerysować mapy 1:1 z symbolizacją i atrybutami. Zaznaczałem też, że to niemało wiedzy, ale i roboty gdy nauczysz się juz jak to robić. Stąd było moje pytanie, czy na pewno chcesz to robić w ten sposób. Nie potraktuj mojej odpowiedzi jako brak chęci pomocy, wręcz przeciwnie. Ale w innym wypadku Ty byś zadawał wiele pytań, a ja (i inni) musieliby wszystko po kolei tłumaczyć, co by było BARDZO angażujące, kiedy ta wiedza leży w internecie (w tym również w tym podręczniku, od którego polecam zacząć).