Cześć
Jestem dość nowym użytkownikiem QGIS’a. Poznawałem QGIS samemu, ale dzisiaj napotkałem problem z którym do Was przychodzę bo już nie wiem co z tym zrobić.
Chcę zaimportować plik CSV do QGIS który wygląda tak:
1;50.131609;18.700882;
2;50.131576;18.701407;
3;50.131545;18.702009;
itd.
następnie wszystko tak jak powinno być czyli “rozdzielone średnikiem”, współrzędne punktowe wskazane, układ jak projektu EPSG:2180, ale po wczytaniu warstwy punkty zamiast w okolicy Gliwic, pojawiają się w okolicy granicy niemiecko-austriackiej.
Robiłem już mnóstwo razy zmieniając niektóre z ustawień, ale zawsze punkty importują się na granicy niemiecko-autriackiej.
Co robię źle? Pomoże ktoś?
P.S.
Wklejając współrzędne do map google zwracane jest odpowiednie miejsce punktu.
Dzięki za pomoc, ale w moim przypadki, teraz punkty wyświetlają się gdzieś w Arabii Saudyjskiej/Jemenie.
Co mogę robić źle? Może z moim plikiem Qgis jest coś nie tak? Tylko co?
Użyłem twoich współrzędnych, które podałeś w przykładzie, czy na pewno ustawiłeś wszystko podczas wczytywania np. odpowiednie kolumny dla współrzędnych tak jak w pierwszym screenie który wrzuciłem?
Pierwszym problemem był prawdopodobnie mój plik CSV bo wyeksportowałem sobie nowy z XLS a następnie zrobiłem tak jak zasugerował @Rzezimioszek w swojej pierwszej odpowiedzi by ustawić EPSG:4326 i poszło.