Import pliku DXF bez skali, współrzędnych na podkładzie rastrowym

Od projektanta otrzymałem projekt na podkładzie rastrowym bez właściwie ustawionej skali i współrzędnych.
Po imporcie rysunek i podkład jest złej skali i w złej lokalizacji.
Jak szybko dopisać do projektu odpowiednie współrzędne i skalę?

Pozdrawiam
Krzysztof Ciechanowski

Potrzebujesz nadać danym georeferencję. Możesz to zrobić narzędziem Georeferencer z menu Warstwa.
W narzędziu wyklikasz sobie przyporządkowanie punktów z warstwy do odpowiednich miejsc na mapie. Nada się wówczas georeferencja, czyli przypisanie właściwych współrzędnych do warstwy źródłowej.

Ja Bym zrobił to trochę innym sposobem niż opisuje @tomek , bo jednak *.dxf nie tak łatwo. Wybierz sobie w QGis na podkładzie (google map, działki czy budynki) jakieś dwa charakterystyczne punkty, które są obecne na *.dxf. Export tych punktów z QGis (projekt musi być w układzie 2000 lub w tym FR) do formatu *.dxf (z zachowaniem georeferencji), wczytaj ten plików AutoCad lub czymś podobnym. Skopiuj warstwy z pliku od projektanta do pliku z tymi dwoma punktami i dociągnij do tych punktów szkic od projektanta. Zapisz *.dxf i będzie już miał on nadany odpowiedni układ współrzędnych.

Mam podobny problem i podejrzewam, że to może być kwestia odpowiedniego dobrania układu współrzędnych. Dostałem pliki .dwg, które zapisałem w formacie .dxf 2007 (podobno najlepszy do QGIS) z współrzędnymi w okolicach 5899234, 4698922. Powinny się znaleźć w okolicy Augustowa, a w QGIS są na północny-wschód od Polski. Zauważyłem, że rysunek nie ma przypisanego żadnego układu współrzędnych (brak geolokalizacji), co może być źródłem problemu. Gdyby rysunek był tworzony bez odniesienia do przestrzeni geograficznej, spodziewałbym się, że jego elementy znajdowałyby się raczej w pobliżu punktu (0,0), a nie w tak odległych współrzędnych. Sprawdzałem układ współrzędnych w Autocadzie i nie było przypisanego żadnego. Próbowałem kilku układów i żaden nie pasował. Czy muszę ręcznie dociągać punkty, czy da się jakoś na podstawie tych danych ustalić właściwy układ współrzędnych. Przy okazji zapytam, jaka opcja dodawania warstw z dxf jest najlepsza? Projekt → Import/Eksport czy dodaj warstwę albo może polecicie jakaś zewnętrzną wtyczkę?
Pozdrawiam
Kamil Łagutowski

@Kamil_Łagutowski Niestety nie znam lepszego sposobu niż “dociąganie do” tych dwóch punktów. Wtyczka “Freehand raster georeferencer” jest moim zdaniem gorsza i mniej dokładna.
Co do wczytywania plików DXF do QGis to ja używam “DXF Import/Convert” (wtyczka tak naprawdę nazywa się “AnotherDXFImporter”). Działa znośnie jak DXF ma ustawiony układ współrzędnych.

1 polubienie

Dziękuję, próbowałem różnych układów współrzędnych (WGS 84, 1992 i 2000). Żaden z nich nie pasował. Myślałem, że na podstawie tych współrzędnych z AutoCAD uda się ustalić, jaki to może być układ, być może taki, którego jeszcze nie sprawdziłem. Sposób z “dociąganiem” to też jakieś rozwiązanie.

Poszukałem współrzędnych metodą “prób i błędów” z użyciem https://epsg.io/. Okazało, że to EPSG: 2172, czyli układ 1965. Dość ciekawa sprawa, że ktoś użył akurat tego układu, a nie 2000.