GML dla POG - Błąd podczas wykonywania kodu Pythona

Witam

Robię POG

• wtyczka app2 (najnowsza wersja)
  • qgis wersja 3.40.4-Bratislava Bratislava, 4dd7d7e96
  • Wersja Pythona: 3.12.9 (main, Feb 7 2025, 14:34:44) [MSC v.1938 64 bit (AMD64)]

jestem na 2 kroku
w czasie próby zapisu do gml dostaję taki błąd - jak go naprawić aby pójść dalej

Wystąpił błąd podczas wykonywania kodu Pythona:

KeyError: ’ teren zieleni urządzonej’
Traceback (most recent call last):
File “C:\Users/Praca/AppData/Roaming/QGIS/QGIS3\profiles\default/python/plugins\wtyczka_qgis_app\modules\app\wtyczka_app.py”, line 2152, in saveLayerToGML
new_element.attrib[‘{XLink namespace}href’] = dictionaries.profilPodstawowyLubDodatkowyListaKodowa[profil]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~^^^^^^^^
KeyError: ’ teren zieleni urządzonej’

obraz

Wtyczki jako takiej nie znam, więc trochę po omacku, ale jest problem z elementem z kluczem teren zieleni urządzonej. Nie wiem, czy takie coś powinno być na warstwie, którą tworzysz, czy może chodzi o to, że masz na warstwie taką nazwę kolumny, a powinna być inna, np. bez polskich znaków?

Załóż konto na github i zgłoś to do producenta.

Jeśli wszyscy zaczną to robić jest szansa że ktoś odpowiedzialny za planowanie przestrzenne mając na względzie liczbę użytkowników i czas w jakim ma być tworzony POG powoła linię wsparcia.

1 polubienie

Czy pierwszą wersję GML robiłeś może na etapie, gdy ogródki działkowe nie były wskazane wszędzie? Po tym dodatku wtyczka APP wywala mnóstwo błędów, jeśli ktoś początkowego GML zrobił przed tą nowelizacją.

Nie
To moje 1 podejście do GML

No to chyba faktycznie najprościej napisać na github do autora. Ostatnio aktualizacja wtyczki się pojawiła, rozumiem że to najnowsza wersja wtyczki?

Już napisane zobaczymy czy będzie odpowiedź

Cześć czy nie wpisywałeś nazw z ręki lub jakieś kopiuj, wklej w tych obiektach? Wtyczka porównuje ciągi znaków ze swoimi słownikami i jak coś nie pasuje to wywala błędy.

Owszem kopiowane z Dz. U.
Pozbyłem się spacji po przecinkach
Ale istnieje niebezpieczeństwo że mógła zostać jakaś dodatkowa linia

Cześć,
jeśli jest to skopiowany raport, to zauważ, że istnieje spacja przed wyrażeniem:
image
Najprościej wyszukać w qgisie poprzez “Zaznacz obiekty przez wartość”, wpisać [spacja]teren… Znaleźć obiekt, zmienić i spróbować ponownie zapisać.

Dokładnie spacja może wygenerować tego typu problem, bo spacja jest też znakiem. Jeżeli chcesz już coś kopiować to zrób to z tożsamych obiektów stworzonych przez wtyczkę, nie będziesz miał wtedy tego typu kłopotów. To też nie jest tak że każda spacja jest zła, jeżeli we wzorcu spacja jest a ty ją usuniesz to python wywali ci taki sam błąd.

1 polubienie

Witam

Dziękuję wszystkim za podpowiedźi.
Niestety skończyło się oddaniem tematu do profesjonalisty.
Oprócz zbędnych spacji wyrzuciło później jeszcze ponad 1000 błędów geometrii choć już ją poprawiałem wcześniej przez cały dzień..
Ostatecznie udało się zrobić GML’a tzw rzutem na taśmę.

Pozdrawiam serdecznie
Grzegorz

miałam ten sam problem. okazało się, że podczas wklejania profili dodatkowych między przecinkami nie może być spacji :wink: