Formularz atrybutów jak zapisać warstwę

Cześć,
czy istnieje możliwość stworzenia szablonu warstwy z zapisanymi w niej zmianami w formularzu atrybutów? Pracuje w często w terenie z użyciem QField, przygotowuję projekt w QGIS i w warstwie w której mam zbierać dane terenowe ustawiam sobie różne typy widżetu dla atrybutów. Czy za każdym razem jak idę w teren musze taką warstwę robić od nowa czy mogę zrobić szablon gdzie te ustawienia będą zapisane i tylko będę wprowadzać nowe dane terenowe dla nowego projektu.

Na pytanie “Czy za każdym razem jak idę w teren musze taką warstwę robić od nowa” odpowiedź na pewno brzmi “nie”.

Ale przyznam, że nie do końca rozumiem, gdzie jest problem. To jak warstwa wygląda w środku (typ geometrii, tabela atrybutów) definiuje sama warstwa. To, jak jest wyświetlana i edytowana (symbolizacja, etykiety, formularze, widżety) może być trzymane w wielu miejscach: projekcie, symbolizacji warstwy, definicji warstwy.

Skoro raz już zrobiłaś/skonfigurowałaś warstwę, to co robisz od nowa za każdym razem? Wyjaśnij szerzej, bo nie rozumiem.

Spróbuję wytłumaczyć :slight_smile: Zrobiłam warstwę w której mam tabelę atrybutów przygotowaną pod zbieranie danych terenowych. Do atrybutów ustawiłam sobie widżety np. wybieralna lista, formuły ułatwiające pracę w terenie. Kiedy chcę tą warstwę wykorzystać do nowego projektu i wyeksportować ją pod nową nazwą to ustawienia widżetów znikają. Chciałabym móc stworzyć szablon warstwy, który będzie gotowy do pracy w terenie i kiedy zapiszę warstwę pod nową nazwą, żeby mi nie usuwały się ustawienia widżetów.

Coś czuję, że na to jest jakieś proste rozwiązanie, a ja kombinuję za mocno.

Dzięki.

A ta warstwa w nowym projekcie jest z tego samego pliku z dysku, czy innego?

Jak ten sam to zrób: prawy klawisz myszy na warstwie->eksportuj->definicja warstwy (format *.qlr). Wczytaj teraz plik qlr (może być przez “przeciągnij i upuść”) na nowy projekt.

Jeśli inny, to skopiuj stylizacje warstwy: prawym klawiszem myszy na warstwę->styl->kopiuj styl->wszystko, a na warstwie w nowym projekcie wklej ten styl analogicznie.
Mojżesz też skopiować tylko część stylizacji warstwy, np. tylko formularze atrybutów.

W uzupełnieniu wypowiedzi Jarka dodam tylko, że jeśli często będziesz korzystać z kopiowania stylizacji warstw (niezależnie z którego sposobu) to warto sobie przenieść działanie na skróty klawiszowe. Można je ustawić z paska menu → ustawienia → skróty klawiszowe.

1 polubienie

Bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi :slight_smile: