Cześć,
Od czasu do czasu mam problem z eksportowanymi z QGIS’a plikami tif, a konkretnie z ich późniejszym importem do CAD’a.
Otóż niektóre z nich choćby nie wiem ile razy je eksportować, nie są prawidłowo importowane do CAD’a (ZWCAD).
Plik tfw jest prawidłowy, współrzędne narożnika się zgadzają wraz z innymi parametrami tj. wielkość piksela, obrót itp.
ZWCAD importuje mi taki plik jakby przeskalowany, tzn. muszę zmienić skalę kilkaset tysięcy razy aby wskoczył jak należy. Civil sobie radzi ale nie mam do niego takiego dostępu jak do ZWCAD’a.
Znalazłem informację, iż niektóre programy najpierw czytają informacje z nagłówka pliku tif, a następnie z pliku tfw. Niestety bez pliku tfw ZWCAD nie widzi informacji o geoodniesieniu, więc plik tfw jest konieczny.
Zapisałem więc na próbę w Paint’cie plik tif ponownie jako tif ale z inną nazwą i podczytałem w ZWCAD’zie poprzedni plik tfw. I zadziałało. Ale niestety plik zwiększył swój rozmiar i spadła jakość. Poza tym przy eksporcie wielu plików manualna zmiana jest nieco uciążliwa.
W jaki sposób można bezproblemowo eksportować pliki tfw aby nie posiadały (ponoć) żadnych informacji o geoodniesieniu, przez co program całość wymaganych danych podczyta z pliku tfw?
Znalazłem informację o parametrze* PROFILE=BASELINE ale niestety nic to nie zmieniło i te wyeksportowane tif’y, dla których był problem, to dalej jest nierozwiązany.
QGIS 3.40.11