Dane stref Lotniczych

Link do serwisu, który umożliwia pobranie stref lotniczych w formacie .kml.

https://dronemap.pansa.pl/

Pobieranie dostępne pod tym przyciskiem z lewej strony.

image

4 polubienia

tylko dlaczego ten kml się nie otwiera w QGIS (3.34) ?

w 3.40.15, czyli polecanym przeze mnie bo ostatnim wydaniu z gałęzi 3.40 LTR, się otwiera:

Z tym KML faktycznie jest coś nie halo, bo waży tylko 4 mb, ale wczytuje się bardzo bardzo długo i ostatecznie zajmuje 9GB RAM. Próba łatwego przekonwertowania na geopaczkę przez “package layers” trwała całą noc i rano było 55%, a gpkg miał ponad 60 mb. Ubiłem.

Ostatecznie zrobiłem fix geometry wszystkich warstw, złączyłem w jedną, wyeksportowałem jako shp w PL-1992 i teraz lata. Część z warstw nie miała geometrii, tylko tabela atrybutów. Te co miały załączam tutaj.

utm-zones-2026-03-19_11-33-20_PL-1992.zip (1,3 MB)

Dzięki. Teraz skorzystałem.

Jak ktoś tam napakował kilkadziesiąt tysięcy styli i podczepił to do geometrii jako referencję to się nie dziw.

1 polubienie

wrzucam link do strony z najbardziej aktualnymi danymi :slight_smile:

2 polubienia

Dane z PAŻP - niezmiennie dostępne pod linkiem od @UrbanGisiak w pierwszym poście - są w istocie zoptymalizowane pod użytkowników korzystających z aplikacji giganta na duże G :wink:

Zobaczcie tylko jak dyskutowany wyżej plik KML sprawnie ładuje się do Google Earth i jak bezproblemowo można przeglądać owe dane:

Rozwiązaniem do pracy w QGIS jest wtyczka KML Tools, która przetworzy nam tysiące warstw i podpiętych stylów do określonego formatu w kilka sekund.

Przechodzimy tutaj do najważniejszego: jak wygląda koncepcja udostępniania danych?

W mojej ocenie sytuacja wygląda na automatyzujący skrypt, który eksportuje dane z wewnętrznego GIS-u w murach PAŻP. Spójrzcie na tabelę atrybutów. Otrzymujemy 12 kolumn, podczas gdy tylko 2 mają dane: name i description. Druga z wymienionych to najprawdopodobniej sklejka z kilku kolumn źródłowych. Dane zawarte w tej kolumnie powinny zostać wyprowadzone do osobnych kolumn (zachowane jak w źródle?), co umożliwiłoby ich dalszą analizę i przetwarzanie. Oczywiście wszystko w odpowiednich typach kolumn, zwłaszcza dla wartości liczbowych i zapisu czasu. Obecnie możemy sobie przeczytać tekst :slight_smile:

Dlatego też zachęcam do dalszej dyskusji w tym wątku, a co więcej, do składania oficjalnych wniosków do PAŻP - “zasugerowanie ulepszenia” pod niniejszym linkiem.

Kilkanaście dni temu przesłałem zgłoszenie z kwestiami, które streściłem powyżej - przejście na standard GeoPackage dla osób korzystających z GIS oraz restrukturyzację danych atrybutowych. Oczywiście wspomniałem, że KML mógłby być równolegle udostępniany dla typowych droniarskich zastosowań, w końcu trudno jest znaleźć kogoś, kto nie lubi odpalić sobie Google Maps w terenie :grinning_face_with_smiling_eyes:

1 polubienie

Praca codzienna niektórych z nas, szczególnie osób wykonujących czynności pilotów BSP, wymaga integracji wielu informacji dotyczących przestrzeni, w której planujemy i realizujemy loty, takie narzędzie jest bardzo potrzebne. Zmotywowany własną potrzebą, jak i niniejszym wątkiem dyskusji, rozpocząłem vibecoding’owe zmagania z Gemini AI i szlifowanie w Claude. Popełniłem w ten sposób pierwszą wtyczkę do QGIS, której głównym zadaniem jest pobranie i prezentacja stref przestrzeni powietrznej oraz stref geograficznych dostarczanych przez PAŻP poprzez API odpowiedzialne za udostępnianie przedmiotowego KML’a.
Wtyczka robi to szybko i efektywnie. Umożliwia ograniczenie wysokości maksymalnej pobieranych stref, przycięcie ich “w locie” do określonej warstwy wektorowej (np. poligonu lotów z buforem zewnętrznym jeżeli interesuje nas szerszy kontekst lokalnej roboty). Można też wybrać określone rodzaje stref do pobrania. Wszystko grupowane jest zgrabnie w panelu warstw jako warstwy tymczasowe, możliwe do dalszego zapisania w przykładowo GeoPackage’u.
Wtyczka nazywa się PANSA DroneMap Downloader ( PANSA DroneMap Downloader — QGIS Python Plugins Repository ) i jest już dostępna w oficjalnym repozytorium QGIS.

Proszę testować i będę wdzięczny za feedback.
Generalnie QGIS jest dla mnie podstawą planowania operacji BSP w oparciu o dane z wielu źródeł.

3 polubienia

Fenomenalna sprawa! Proponuję zaprezentować wtyczkę w sekcji Wtyczki, skrypty i automatyzacja, trafi do szerszego grona użytkowników.

1 polubienie

Tak, tu przy okazji dygresja jakie moce daje AI analitykom GIS, którzy nie potrafią w kod. Sam dostałem skrzydeł naprawdę, i jesteśmy w stanie sobie teraz wygenerować dowolny skrypt, który robi rzeczy które dobrze opiszę. Co prawda jeszcze nie wtyczki, ale tam szybko zamierzam. Poczujcie jaką to daje moc: bezpłatne oprogramowanie, możliwością rozbudowy o ocean bibliotek koderskich, a do tego cyfrowy asystent który siedzi i cierpliwie klepie w kodzie każdy Twój świetny lub mniej świetny pomysł. Cudowne czasy

2 polubienia