Z serii: nikt nie pytał a wszyscy potrzebują. Udostępniam dane z ewidencji i rejestrów zabytków dla całej Polski w formacie GeoParquet.
W trakcie ostatniego spotkania Użytkowników QGIS w Łodzi organizowanego przez QGIS Polska uciąłem sobie pogawędkę z Marcin Ławniczak na temat danych o zabytkach (szczególnie archeologicznych) w Polsce.
Rozmawialiśmy o utrudnionym dostępie do danych z NID (i potrzebie pobierania paczek oddzielnie dla każdej jednostki ewidencyjnej).
W związku z tym, że potrzebowałem tych danych do analiz przestrzennych przy okazji doktoratu - podzielę się też z Wami. Zapraszam do pobrania scalonego zbioru dla całej Polski. Karol Stachura zainspirował nie ostatnimi postami do wykorzystania w tym celu formatu GeoParquet i przyznam, że to bardzo efektywny format do takich celów.
To co znajdziecie w paczkach to wynik scalenia 12 884 kawałeczków, na który Narodowy Instytut Dziedzictwa posiekał dane źródłowe (każdy dzieląc dodatkowo na 3 rodzaje geometrii). Dane do pobrania są na stronie podlinkowanej w komentarzu.
Uprzedzając pytania – nie, nie pobierałem ręcznie – programem podzielę się jak go tylko wystarczająco udokumentuję.
W wiadomościach prywatnych pytaliście mnie o systemowe rozwiązanie problemu. Najlepiej, jakby to NID udostępniał samodzielnie, ale jeśli ktoś potrzebuje służę rozwiązaniem zastępczym. Na platformie GitHub zamieściłem nowe repozytorium o wdzięcznej nazwie: nid2geoformats.
Paczka pozwala na pobranie i konwersję danych przestrzennych o zabytkach a jeśli zajdzie taka potrzeba dokonanie aktualizacji danych źródłowych (listy plików z paczkami do pobrania). Na repozytorium macie komplet plików i przykłady użycia. Moduły do pobierania i konwersji wystarczy uruchomić. W przypadku aktualizacji plików źródłowych jest troszkę więcej zamieszania, ale to też starałem się udokumentować.
Napiszcie co o tym sądzicie, podzielcie się wrażeniami i dajcie znać, czy coś jeszcze przyda się w takim pakiecie.
inicjatywa jest super, natomiast chyba jest generalny problem z jakością udostępnianych danych. Np. stanowiska archeologiczne w NID są niekompletne, a te które są są kwestionowane przez WUOZy. Jeżeli NID, WUOZy tego nie uporządkują i nie będzie spójnych i wiążących dany to niestety nic się nie zmieni.