Czcionki legendy w układzie wydruku

Cześć,

Mam problem z czcionkami w układach wydruków, często projekt jest otwierany w różnych wersjach i “wysypują się” czcionki (podejrzewam, że to jest problem). Czy mogę w szablonie układu wydruku zapisać czcionki w oparciu o wyrażenie? Opcja jest, ale nie wiem jak tego dobrze użyć, bo podpowiedzi programu nic nie dają.

Będę wdzięczny za pomoc! :slight_smile:

Być może nie do końca rozumiem problem. Projekt jest otwierany w różnych wersjach QGIS, na różnych komputerach i to powoduje, że program nie widzi czcionek?

Mam proste rozwiązanie: zainstaluj wszystkim współpracownikom potrzebne czcionki :slightly_smiling_face:

Jeśli chcesz jednak poustawiać jakieś zależności, to można by było napisać wyrażenie, które ustawi nazwę czcionki w zależności od tego, na jakim komputerze lub w której wersji QGIS jest uruchomiony projekt.

Podejrzewam jednak, że bardziej chodzi Ci o napisanie wyrażenia, które zastosuje pierwszą znalezioną w systemie czcionkę z listy dozwolonych. Tu bym poszukał opcji formatowania tekstu jako html i jeżeli jest dostępna dla tych elementów, na których chcesz to zastosować to pewnie ustawienie w znaczniku style="font-family: lista_czcionek" dałoby efekt, którego oczekujesz.

1 polubienie

Potrzebna czcionka jest dostępna u każdego użytkownika, jednakże czasem zmienia się na domyślną, nie taką, jaka była zapisana w szablonie layoutu. Chcę na sztywno ustawić dla szablonu jedną, konkretną czcionkę.