**Błąd `ERR_CONNECTION_RESET` podczas instalacji Lizmapa na Ubuntu Server** 🤯

Hej wszystkim!
Próbuję zainstalować Lizmap Web Client (wersja 3.9.0) na serwerze Ubuntu 20.04 z Apache i PHP 7.4. Serwer jest wirtualny, postawiony na Oracle Cloud Infrastructure w celach restowych. Ogólnie mam 2 serwery. Pierwszy z danymi - na nim jest baza Postgesql z postgis. Na drugim jest QGisserver, i Lizmap oraz Apache. Oba serwery odpowiadają na pingi. Baze podłączyłem do QGis desktopa i śmiga więc jest z nią wszystko w porządku. Niestety nie potrafię sobie poradzić z Lizmap na którym chcę postawić prostą wyszukiwarkę dla wpółpracowników ponieważ nie byłem w stanie nic sensownego wydłubać w we wtyczce qgis2web.

Od kilku godzin kręcę się w kółko z bardzo nietypowym problemem i mam wrażenie, że to jakiś absurd. :angry:

Co już zrobiłem:

• Instalacja plików: Pobrałem i rozpakowałem Lizmapa. Z powodu dziwnego błędu, który powodował, że stary folder lizmap z 19 czerwca ciągle się pojawiał, przeniosłem pliki do nowego folderu o nazwie lizmap_nowy. Nadane zostały mu poprawne uprawnienia www-data:www-data.
  • Konfiguracja Apache: Stworzyłem plik lizmap.conf w /etc/apache2/sites-available/, który wskazuje na lizmap_nowy. W pliku ustawiłem DocumentRoot i Directory na poprawną ścieżkę. Zmieniłem też konfigurację, aby Apache używał PHP-FPM zamiast mod_php.
  • Moduły PHP: Zainstalowałem wszystkie wymagane moduły PHP (php-xml, php-gd, php-intl, itd.).
  • Firewall: Sprawdziłem firewall (ufw), ale jest nieaktywny, więc to nie on blokuje połączenie.

Gdzie leży problem: Za każdym razem, gdy próbuję wejść na stronę w przeglądarce (http://158.101.199.225/), otrzymuję błąd ERR_CONNECTION_RESET.

To oznacza, że przeglądarka nawiązuje połączenie, ale serwer natychmiast je zrywa. Przejrzałem logi Apache’a (/var/log/apache2/error.log), ale nie ma tam żadnych błędów. To jest najbardziej frustrujące, ponieważ nic nie wskazuje na przyczynę awarii.

Czego potrzebuję: Szukam kogoś, kto miał podobny problem i wie, dlaczego serwer resetuje połączenie, mimo że:

• Wszystkie pliki są na miejscu i mają poprawne uprawnienia.
  • Apache jest skonfigurowany do używania PHP-FPM.
  • Firewall jest nieaktywny.
  • Logi Apache’a są puste.

Może problem leży w logach PHP-FPM? Jak mogę je sprawdzić? Z góry dziękuję za wszelką pomoc! :folded_hands: Internety na te milczą. Help. Artur

Cześć,

problemu takiego nie miałem, ale z Lizmap działam już długo.
Instalacja przez docker nie wchodzi w grę?

Apache działa na porcie 80? Czy domyślna strona testowa apache2 się pojawiała pod tym adresem?

tak , bez znaczenia, to wirtualny serwer tylko dla testu

:slight_smile: ziękuję za sugestię. Postawiłem na Dockerze. Teraz zaczynam się bawić.:slight_smile:

1 polubienie

Od razu życie staje się łatwiejsze :wink:

1 polubienie

na dockerze śmiga bez zarzutu? Chyba też się pobawię :slight_smile: