Hej wszystkim!
Próbuję zainstalować Lizmap Web Client (wersja 3.9.0) na serwerze Ubuntu 20.04 z Apache i PHP 7.4. Serwer jest wirtualny, postawiony na Oracle Cloud Infrastructure w celach restowych. Ogólnie mam 2 serwery. Pierwszy z danymi - na nim jest baza Postgesql z postgis. Na drugim jest QGisserver, i Lizmap oraz Apache. Oba serwery odpowiadają na pingi. Baze podłączyłem do QGis desktopa i śmiga więc jest z nią wszystko w porządku. Niestety nie potrafię sobie poradzić z Lizmap na którym chcę postawić prostą wyszukiwarkę dla wpółpracowników ponieważ nie byłem w stanie nic sensownego wydłubać w we wtyczce qgis2web.
Od kilku godzin kręcę się w kółko z bardzo nietypowym problemem i mam wrażenie, że to jakiś absurd. ![]()
Co już zrobiłem:
- Instalacja plików: Pobrałem i rozpakowałem Lizmapa. Z powodu dziwnego błędu, który powodował, że stary folder
lizmapz 19 czerwca ciągle się pojawiał, przeniosłem pliki do nowego folderu o nazwielizmap_nowy. Nadane zostały mu poprawne uprawnieniawww-data:www-data. - Konfiguracja Apache: Stworzyłem plik
lizmap.confw/etc/apache2/sites-available/, który wskazuje nalizmap_nowy. W pliku ustawiłemDocumentRootiDirectoryna poprawną ścieżkę. Zmieniłem też konfigurację, aby Apache używał PHP-FPM zamiastmod_php. - Moduły PHP: Zainstalowałem wszystkie wymagane moduły PHP (
php-xml,php-gd,php-intl, itd.). - Firewall: Sprawdziłem firewall (
ufw), ale jest nieaktywny, więc to nie on blokuje połączenie.
Gdzie leży problem: Za każdym razem, gdy próbuję wejść na stronę w przeglądarce (http://158.101.199.225/), otrzymuję błąd ERR_CONNECTION_RESET.
To oznacza, że przeglądarka nawiązuje połączenie, ale serwer natychmiast je zrywa. Przejrzałem logi Apache’a (/var/log/apache2/error.log), ale nie ma tam żadnych błędów. To jest najbardziej frustrujące, ponieważ nic nie wskazuje na przyczynę awarii.
Czego potrzebuję: Szukam kogoś, kto miał podobny problem i wie, dlaczego serwer resetuje połączenie, mimo że:
- Wszystkie pliki są na miejscu i mają poprawne uprawnienia.
- Apache jest skonfigurowany do używania PHP-FPM.
- Firewall jest nieaktywny.
- Logi Apache’a są puste.
Może problem leży w logach PHP-FPM? Jak mogę je sprawdzić? Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
Internety na te milczą. Help. Artur