Aktualizacja wysokości w plikach KML z trasami nawigacji

Witam, być może temat nie do końca związany z tym forum, ale widzę sporo osób siedzących w temacie map elektronicznych i geoportalach i wszystkim z tym co związane wokoło.

Mam pokaźną bazę plików KML z trasami nawigacyjnymi tras rowerowych. Rysowane były one głównie za pomocą aplikacji Google Earth, czasem także przez inne aplikacje.

Chciałbym dokonać korekty tychże plików w zakresie wysokości n.p.m., gdyż często mam w punktach tych tras wartość 0.

I teraz moja zagwozdka. Optymalnie chciałbym wykorzystać dokładne dane wysokościowe z zasobów naszych polskich zasobów służb kartograficznych do zaktualizowania w tych KMLach wartości wysokości każdego z punktów budujących przedstawione w tychże plikach tras.

Czy to jest wogóle do zrobienia?
Czy można to zrobić darmowo?
Jeśli tak, to czy można proces zautomatyzować dla wielu plików (najlepiej razem)
Jeśli tak, jak się za ten temat najlepiej zabrać?

Z góry dzięki za wskazówki!

Tak,jak najbardziej jest.

Tak,mozna to zrobić korzystając z darmowych danych. Czy za darmo, to pewnie zależy od umiejętności i tego czy chcesz to komuś zlecić.

Tak. Można połączyć pliki w jeden i odczytać wysokości dla każdego węzła, ale można też to zrobić dla każdego pliku osobno w sposób zautomatyzowany. Można też napisać narzędzie do tego, żeby każdy nowo narysowany plik uzupełniało o dane wysokościowe, czyli taki uzupełniacz do wykorzystania w przyszłości.

Sposobów widzę kilka, zależnie od umiejętności i oczekiwanego rezultatu:

• wykorzystanie danych NMT i algorytmów w QGIS do przypisania wysokości punktom tras
  • napisanie skryptu np. w Pythonie, który dla podanego pliku przypisze wysokości korzystając z danych NMT
  • być może istnieje jakieś narzędzie geokodujące wysokości dla punktów załamania linii w geoportal.gov.pl (nie mam takiej wiedzy, musiałbyś poszperać)

Dwa pierwsze rozwiązania można by było ogarnąć modelerem (QGIS) lub jako skrypt (Python) celem automatyzacji na przyszłość.

Dzięki Tomaszu za odpowiedź.

Narazie chciałbym spróbować zrobić to samemu, dla jednej trasy w pojedynczym pliku KML. I wypróbować metodę pierwszą - czyli całkowicie z ręki to zrobić.

Python to dla mnie po prostu tylko wąż, który gdzieś w Indonezji ostatnio połknął rolnika :slight_smile:
QGIS zresztą także to narzędzie, którego jeszcze nie ogarniam. (Swoją drogą, czy można użyć innego prostszego narzędzia czy raczej wiąże się to z pisaniem jakiś własnych programów/skryptów)?

Ale chciałbym spróbować.

NMT to rozumiem są dane numeryczne z naszego PL geoportalu, gdzies trafiłem już na taki skrót.

Jeśli mógłbym prosić w kilku słowach podpowiedzi jak to zrobić. Mam KML z trasą. Mam zainstalowany QGIS.

Proszę bardzo :slight_smile:

NMT to Numeryczny Model Terenu i można je pobrać z Geoportalu. Tutaj więcej info: Numeryczny model terenu (NMT) – Geoportal.gov.pl
Jak będziesz miał pobrane interesujące Cię arkusze danych to zaczytaj je do QGIS wraz z plikiem kml i skorzystaj z narzędzia Wyodrębnij wierzchołki, żeby uzyskać warstwę z samymi punktami załamania Twojej trasy (jeśli jest to kml liniowy), a następnie Próbkuj wartości rastra wykonanym na tej warstwie punktowej z wierzchołkami trasy i rastrze z NMT.