Studia podyplomowe

Drodzy!
Podzielcie się proszę opiniami o studiach podyplomowych z naszej branży. Może prowadzicie zajęcia na podyplomówce i chcielibyście do niej zachęcić?
Szukam studiów z minimalną dawką podstaw GIS :slight_smile: i nowoczesnym programem ( najchętniej automatyzacja, programowanie, AI).

1 polubienie

koleżanki polecały SP GIS na Politechnice Gdańskiej: Systemy informacji geograficznej, geoinformacja | Politechnika Gdańska, ja natomiast kończyłam SP GIS na Uniwersytecie Gdańskim: Studia Podyplomowe GIS | Wydział Oceanografii i Geografii Uniwersytetu Gdańskiego jeszcze jak Kierownikiem studiów był prof. Urbański i było fajnie :slight_smile:

2 polubienia

Dzięki! Politechnika Gdańska jest na mojej krótkiej liście :wink:

1 polubienie

Cześć! Kilka lat temu kończyłam kierunek GIS, fotogrametria i teledetekcja w gospodarce narodowej, obronie kraju i ochronie środowiska na WAT i mogę go polecić. Większy nacisk kładziony jest na teledetekcję niż sam GIS, ale program jest dość zróżnicowany i nastawiony na praktykę.

Dodatkowo podrzucam aktualne zestawienie studiów podyplomowych, na które prowadzona jest rekrutacja w tym roku – Oferta studiów podyplomowych 2025/2026. Może coś Ci wpadnie w oko :slightly_smiling_face:

Od siebie dodam, że jeśli interesuje cię lub jeśli wiążesz swoją pracę ze zobrazowaniami teledetekcyjnymi, satelitarnymi, lidarem itp. to GIS na WAT będzie pasował. Jeśli jednak częściej pracujesz z innymi rodzajami danych, to warto dobrze przejrzeć programy innych studiów. Jednym z prowadzących studia podyplomowe GIS na Politechnice Gdańskiej jest @kstachura, więc wybór nie powinien być trudny :wink:

2 polubienia

W związku z tym że była tu mowa o studiach podyplomowych z GIS na Politechnice Gdańskiej przesyłam link do nowej aktualnej wersji tych studiów z programem uwzględniającym także zagadnienia związane z użyciem elementów AI i bezpieczeństwem danych i usług. https://gisnapg.pl/ Pozdrawiam

To ja chciałem zareklamować jeszcze studia podyplomowe Systemy Informacji Przestrzennej na Wydziale Geodezji i Kartografii Politechniki Warszawskiej. Warto zerknąć na listę tematów obronionych prac dyplomowych. To daje jakiś pogląd o tych studiach. Następna edycja rusza pod koniec października i, z tego co wiem, są jeszcze miejsca.
W razie pytań o studia, chętnie odpowiem.

Jeśli ktoś jest zainteresowany studiami podyplomowymi na kierunku GIS na mojej, byłej uczelni UMCS to zapraszam serdecznie. Link później: Systemy informacji geograficznej w praktyce - studia podyplomowe - Lipiec - 2025 - Aktualności - Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej - Wydziały - Strona główna UMCS