Masz wtyczkę w oficjalnym repozytorium plugins.qgis.org? Sprawdź zadeklarowany kontaktowy adres e-mail

Serwis plugins.qgis.org dostał w lipcu wydanie v4.0.0, a razem z nim nowy mechanizm, istotny dla autorów wtyczek. Adres e-mail powiązany z wtyczką będzie teraz automatycznie weryfikowany przy wgrywaniu wtyczki i przy jego modyfikacji. Dodatkowo raz w roku będzie uruchamiana ponowna weryfikacja.

Powód jest praktyczny: projekt chce mieć pewność, że da się skontaktować z opiekunem wtyczki w sprawach technicznych i bezpieczeństwa. Docelowo wtyczki bez ważnego adresu kontaktowego będą wycofywane z publikacji, więc warto dbać o aktualność.

Jeżeli więc wystawiliście kiedyś wtyczkę to już teraz warto sprawdzić poprawność danych kontaktowych zanim wtyczka zniknie z repozytorium.

Źródła:

Ma ktoś z Was wtyczkę w oficjalnym repozytorium? Ciekaw jestem, czy mail weryfikacyjny do wszystkich dotarł. Ja swój wyciągałem ze spamu.

1 polubienie

No właśnie ja w ramach zabaw w zbudowanie swojej wtyczki natknąłem się na problem, bo nie chciałem podawać swojego głównego maila (obawa przed spam), a ten “niby mail” z GitHub nie przesyła wiadomości, a na niego plugins.qgis.org słało i wpadłem w pętlę. Ostatecznie uratowałem się aliasem maila, który mogę w razie co odłączyć, a jednocześnie nie ujawniam tam swojego głównego. Zastawiałem się tylko, że to nie taka łatwa ścieżka, a nigdy nie słyszałem by ktoś miał z tym problem/na to narzekał. To już wiem czemu, byłem jednym z pierwszych chyba :sweat_smile: