Jak obliczyć powierzchnie równych przeznaczeń dla konkretnej działki?

Hej :slight_smile: pracuje przy postępowaniach ustających tzw. rentę planistyczną. Jestem laikiem i chciałabym ułatwić sobie i swoim koleżankom prace przy obliczeniu powierzchni różnych przeznaczeń w MPZP dla konkretnej działki (potrzebne do obliczenia wartości rynkowej nieruchomości).

Pracuje na QGIS w wersji 3.44 na Windows. Umiem już zrobić warstwy z MPZP (wektor) oraz z działek w rozszerzeniu .shp. Później już nie ogarniam jak wyodrębnić konkretną działkę wraz z jej przeznaczeniami no i obliczyć powierzchnie pojedynczych przeznaczeń pojawiających sie działce. Czy udałoby mi sie jak krowie na rowie pokazać/opisać jak to sprytnie zrobić?

Ten wątek wydaje mi sie wartościowy i bardzo przydatny dla wielu urzędów oraz rzeczoznawców majątkowych, więc tym bardziej proszę o pomoc :slight_smile:

Jeżeli masz już dwie warstwy wektorowe, to w zasadzie jesteś w domu :slight_smile:
Potrzebujesz:

• wektor działek – z numerem/ID działki,
  • wektor MPZP – z informacją o przeznaczeniu terenu,

Najprościej będzie użyć narzędzia Iloczyn (Intersection).

W dużym uproszczeniu działa ono jak nałożenie na siebie dwóch map i „pocięcie ich nożyczkami” po wszystkich granicach. Granice działek zostaną przecięte granicami przeznaczeń MPZP. Co najważniejsze, nowe kawałki zachowają atrybuty z obu warstw.

Czyli jeżeli działka nr 123 leży częściowo na terenie MN, a częściowo na U, po wykonaniu Intersection otrzymasz w wyniku dwie nowe “działki”:

geometrię działki 123 na MN
geometrię działki 123 na U

Każdy z tych fragmentów będzie osobnym poligonem i będzie wiadomo jednocześnie z jakiej działki pochodzi oraz jakie ma przeznaczenie w MPZP.

Jak to zrobić

1. Z paska menu na górze wybierz wektor → geoprocessing tools → Iloczyn.
  2. Jako jedną warstwę wskaż działki, a jako drugą MPZP (kolejność obojętna, bo to iloczyn).
  3. Uruchom narzędzie. Powstanie nowa warstwa zawierająca przecięte powierzchnie oraz informacje z obu warstw - obejrzyj ją sobie na spokojnie, by zrozumieć co się stało.
  4. W nowej warstwie otwórz Kalkulator pól i dodaj pole, np. pow_m2. Powierzchnię można obliczyć wyrażeniem $area. Kalkulator pól QGIS służy właśnie m.in. do obliczania powierzchni geometrii.
  5. Następnie można pogrupować/zagregować wyniki według ID działki + przeznaczenia MPZP i zsumować powierzchnie (trzeba użyć funkcji agreguj.

W efekcie dostaniesz mniej więcej:

Działka MPZP Powierzchnia
123 MN 650 m²
123 U 350 m²
124 MN 820 m²

Czyli właściwie otrzymujesz każdą działkę podzieloną na poszczególne przeznaczenia MPZP, razem z możliwością policzenia powierzchni każdego z nich, z niezwykłą dokładnością.

Materiały do nauki:
Dokumentacja QGIS 3.44:
Przecięcie (Intersection) – dokumentacja QGIS 3.44
Agregacja - dokumentacja QGIS 3.44

Film pokazujący działanie Intersection krok po kroku:
QGIS Tutorials 38: How to use Intersection Tool in QGIS – YouTube

Do obliczania powierzchni przyda się również:
QGIS – Kalkulator pól (Field Calculator)

Warto tylko zwrócić uwagę na układ współrzędnych warstwy/projektu, żeby powierzchnie były liczone we właściwych jednostkach (np. m²), a nie np. w stopniach.

W razie problemów pisz śmiało - powodzenia, jeśli jesteś początkująca i przez wszystko przechodzisz samodzielnie, to jest to godne podziwu i pierwsze kroki mogą być przytłaczające. Ale jesteśmy tu :blush:

Jarek, tak pięknie napisałeś instrukcję, że ubrałem to w model, chyba nawet działa.
Darowałem sobie pythona, żeby początkujących użytkowników gadem nie szczuć :slight_smile: Zrobiłem go na QGIS 4, ale na 3.44 powinien działać :slight_smile:

@MalgorzataK model to “narzędzie”, które wszystkie kroki, które opisał Jarek robi w tle, wystarczy wskazać warstwę z działkami oraz MPZP i cieszyć się wynikiem :slight_smile:

MPZP-Dzialki.model3 (20,5 KB)

@JarosławSadowski i @UrbanGisiak bardzo bardzo Wam dziękuję :heart: nawet nie wiecie jak jestem wdzięczna :heart: i reszta koleżanek i kolegów urzędników też :wink:

obecnie mam urlop, ale jak wrócę to muszę to wszystko sprawdzić :slight_smile: jak coś to pozwolę jeszcze do Was sie odezwać :slight_smile: ale myślę że instrukcja jest bardzo prosto napisana :slight_smile:

a ten model to jak sie włącza? jest to jako projekt, który mogę wgrać do QGISa czy jako wtyczka którą mogę zainstalować? :slight_smile:

jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję :slight_smile: :heart:

Zrobie instrukcje jak odpalic model :slight_smile:

@MalgorzataK

Najprościej chyba jak się da:

1. Menu processing i otwieramy panel algorytmów przetwarzania
  2. Z tych ikonek w algorytmach pierwsza z lewej strony, tam jest opcja dodania modelu do panelu algorytmów. Pozwala to zapisać dla użytkownika model w narzędziach.
  3. Po wyborze opcji dodania modelu musimy wskazać plik z modelem, czyli plik z rozszerzeniem model3.
  4. Po wyborze pliku z modelem w algorytmach przetwarzania na samym końcu pojawi się kolejna zakładka, mianowicie Modele. Tam dodany model stanowi dodatkowe narzędzie gotowe do użycia.

W razie czego proszę pisać, pomogę :slight_smile: