Szukam inspiracji, innych metod - mianowicie często muszę gotowy rysunek np. 3,7m szeroki podzielić na mniejsze arkusze do wydruku i powinien to być podział z zakładką, czyli żeby arkusze miały część wspólną a nie były po prostu krojone.
Nie mam na to żadnego lepszego pomysłu niż zmniejszenie strony do szerokości arkusza wydruku i przesuwanie przy pomocy prowadnic..
Nie, jeśli np. ramka i legenda były w prawym dolnym rogu to tam mają być tylko na tym arkuszu wg. cięcia. Muszę potestować na spokojnie, kiedyś z tym walczyłem i dałem sobie spokój
To może dobrym rozwiązaniem byłoby wygenerowanie wszystkich arkuszy w tej samej skali z atlasu, a tylko ten jeden w tejże samej skali z ramką dorobić ręcznie?
Wydaje mi się, ze kiedyś (do QGIS 2.x) była do tego wtyczka, ale porzucono jej rozwój. Jeśli nie ma nic nowszego/zstępującego, to warto pomyśleć w Stowarzyszeniu nad ogarnięciem tegoż - bo prosty/łatwy podział na mądre arkusze to rzecz, której brakuje QGIS względem konkurencji.
Pogmerałem po sieci, i to co mi chodziło po głowie to był chyba PolyStrip. Co ciekawe chyba znów jest rozwijany, bo pamiętam że był właśnie tylko do 2.x gdy już 3.x był dawno w obrocie. Dodatko jest jeszcze AtlasGrid: