Dzielenie gotowego rysunku na arkusze z zakładką

Cześć!

Szukam inspiracji, innych metod - mianowicie często muszę gotowy rysunek np. 3,7m szeroki podzielić na mniejsze arkusze do wydruku i powinien to być podział z zakładką, czyli żeby arkusze miały część wspólną a nie były po prostu krojone.

Nie mam na to żadnego lepszego pomysłu niż zmniejszenie strony do szerokości arkusza wydruku i przesuwanie przy pomocy prowadnic..

Wszystkie sugestie mile widziane, dzięki!

1. Ustalasz rozmiar wydruku i skalę
  2. W Processingu “Zasięg mapy z wydruku jako warstwa”
  3. Powstanie obiekt wielkości mapy na wydruku. Odczytaj rozmiar obiektu
  4. W menu Wektor → Research tools → Utwórz siatkę, typ siatki Prostokąt, rozmiary jak odczytane, nakładanie tyle ile potrzebujesz
  5. Generujesz siatkę według warstwy lub rysujesz zasięg
  6. Na wydruku uruchamiasz Atlas wskazując jako warstwę opracowania utworzoną siatkę
  7. Zaznaczasz ukrycie warstwy opracowania
  8. We właściwościach obiektu mapa ustawiasz Kontrolowane przez Atlas - stała skala
  9. Włączasz Atlas i cieszysz się równo ułożonymi wydrukami arkuszy

Dzięki, przetestuje! :slight_smile:

No tak, tylko u mnie jest kwestia ramki, legendy i skali liniowej, opisów i innych bajerów. :slight_smile:

Ale w sensie, że te elementy mają być na każdym arkuszu?

Nie, jeśli np. ramka i legenda były w prawym dolnym rogu to tam mają być tylko na tym arkuszu wg. cięcia. Muszę potestować na spokojnie, kiedyś z tym walczyłem i dałem sobie spokój :slight_smile:

To może dobrym rozwiązaniem byłoby wygenerowanie wszystkich arkuszy w tej samej skali z atlasu, a tylko ten jeden w tejże samej skali z ramką dorobić ręcznie?

skala musi być taka sama. Tylko to jest większy kłopot, bo ramka to 1 z elementów, więc takich arkuszy do dorobienia może być więcej.

Wydaje mi się, ze kiedyś (do QGIS 2.x) była do tego wtyczka, ale porzucono jej rozwój. Jeśli nie ma nic nowszego/zstępującego, to warto pomyśleć w Stowarzyszeniu nad ogarnięciem tegoż - bo prosty/łatwy podział na mądre arkusze to rzecz, której brakuje QGIS względem konkurencji.

Pogmerałem po sieci, i to co mi chodziło po głowie to był chyba PolyStrip. Co ciekawe chyba znów jest rozwijany, bo pamiętam że był właśnie tylko do 2.x gdy już 3.x był dawno w obrocie. Dodatko jest jeszcze AtlasGrid:

@szoon a nie ogarnie co tego po prostu drukowanie pdf w podziale na arkusze?

Wypuszczasz z QGIS jeden plik pdf i arkuszujesz w Adobe reader

muszę sprawdzić! Ale z reguły wysyłam to do firmy, dziwne, że oni by czegoś takiego nie wiedzieli :slight_smile: