Brak zachowanej skali po eksporcie mapy do pdf

Dzień dobry, nie wiem czy ktoś będzie umiał mi pomóc z moim pytaniem bez zobaczenia mapy bądź projektu tej mapy, ale mam problem z eksportem mapy do pdf tak żeby zachowana została odpowiednia skala. Nie jestem użytkownikiem QGIS, sama nie przygotowuję map, a jedynie opracowuję dokumenty w których mapa stanowi istotny element, natomiast przygotowanie mapy jest zlecone komuś innemu. Przy opiniowaniu Gminnego Programu Rewitalizacji przez Urząd Marszałkowski dostałam uwagę, iż załącznik graficzny do dokumentu przedstawiający podstawowe kierunki zmian funkcjonalno-przestrzennych, który powinien zgodnie z ustawą o rewitalizacji zostać przygotowany w skali 1:5000 nie ma takiej skali, a jest jedynie sztucznie pomniejszona. Dostałam wtedy informację, iż może tak się stało po połączeniu map z Gpr przez program do łączenia online. Kolejna mapa została przygotowana z podziałką, tak żeby zachować skalę nawet po otworzeniu map w pdf z różnymi ustawieniami. Jednak znowu mam uwagę od Urzędu Marszałkowskiego, iż cytuję: "Według naszych możliwości sprawdzeń wychodzi, że załączniki są przygotowane w skali co najmniej 1:15000 jeśli nawet nie większej. Do skali 1:5000 brakuje sporo”. I moje pytanie brzmi czy jest taka możliwość, że mapa została przygotowana prawidłowo a po otwarciu jej w pdf z włączoną opcją skalowanie wydruku skala się “rozjechała” czy po prostu mapa faktycznie została przygotowana w złej skali, bądź opcja 3 mapa jest przygotowana prawidłowo ale została zapisana w pdf o złym rozmiarze np. a4 zamiast a1 i przez to nie zachowuje skali. W związku z tym, że sama nie pracuje przy mapach nie umiem zweryfikować, co jest źle ani wytłumaczyć jakie opcje programu QGIS powinny być ustawione żeby mapa była prawidłowa. Proszę o jakieś wskazówki, jeśli ktoś ma pomysł. Pozdrawiam :slightly_smiling_face:

Jasne — na forum odpowiedziałbym tak:

Nie wpisywałbym skali ręcznie jako zwykłego tekstu w Kompozytorze Wydruków. W QGIS jest do tego dynamiczny element „Podziałka liniowa / Scale Bar”, który można ustawić w stylu „Numeric”. Wtedy wyświetla się np. 1:5000, ale wartość jest automatycznie pobierana ze skali wskazanego elementu mapy. Dzięki temu po zmianie zasięgu lub skali mapy opis aktualizuje się automatycznie i przy eksporcie do PDF odpowiada rzeczywistej skali mapy. (docs.qgis.org)

W Kompozytorze wydruków:

1. dodaj Podziałkę liniową (Add Scale Bar),

2. w Właściwościach elementu → Main properties wskaż właściwą mapę,

3. jako Style wybierz Numeric.

Nie trzeba więc tworzyć etykiety typu „Skala 1:5000” i wpisywać wartości ręcznie. Element jest powiązany z mapą i QGIS sam pobiera jej aktualną skalę. (docs.qgis.org)

Dokumentacja QGIS:
Scale Bar Item – QGIS Documentation

PS: zgodnie z obowiązującymi zasadami oznaczania treści AI, powyższy post został wygenerowany na podstawie mojego promptu i rady/kierunku przez AI w biegu po schodach :wink:

a czy możesz podzielić się tak przygotowaną mapą?
Rozumiem, że nie wolno Ci publikować tej mapy, ale możesz zrobić “jakikolwiek” wydruk w tej okolicy i nie umieszczać na niej newralgicznych elementów, ale tak żeby było widać jaki jest problem.

Dwie powyższe możliwości powinny się obronić przez wspomnianą podziałkę liniową.

Pozostaje jako najbardziej prawdopodobna opcja. Jest miejsce we właściwościach podziałki w układzie wydruku, gdzie można się kopsnąć, omyłkowo zwiększając wartość przy użyciu kółka myszy.

Chodzi dokładnie o mnożnik jednostki etykiety, który umożliwia właśnie manipulację wartościami na samych etykietach podziałki liniowej, ale nie zmienia skali mapy (!).

Zrzuty ekranu powyżej obrazują właśnie 3-krotne zmniejszenie wartości etykiet, które można mylnie rozumieć jako 3-krotne zwiększenie skali całej mapy. Jest to zbieżne do opisanego przez Ciebie przypadku. Zrobiłem to przesunięciem o jeden krok kółka myszy w pozycji kursora nad polem wartości (strzałka po prawej).

Proponuję zatem poprosić wykonawcę mapy, by sprawdził to miejsce w pierwszej kolejności :slightly_smiling_face:

Dziękuję :slight_smile:

model zmian klomnice 1_a2_pionowo (1).pdf (9,7 MB)

Zal_model zmian dzialki wyciete.pdf (805,8 KB)

W załączeniu przesyłam dwie mapy, powinny być w skali min. 1: 5 tys. mogą też być np. 1:3 tys. Jak próbowałam przeliczyć skalę mnie również nie wychodziła prawidłowa i daleka od 1:5 tys. Generalnie za pierwszym razem mapy były wykonane bez podziałki, wtedy dostaliśmy uwagę, że skala jest sztucznie pomniejszona i niezachowana, rozwiązaniem miała być podziałka ale nadal jest problem :slight_smile:

Próbowałaś wydrukować “model zmian…1 a2” ?
moim zdaniem ten pdf ma źle ustawiony rozmiar strony, dlatego jeśli ktoś próbował to wydrukować ustawiając “wybierz źródło papieru wg rozmiaru strony pdf” to poszło na A4 i wtedy skalę masz około 1:20 000 (5 cm = 1 km)
Sprawdź ustawienia wirtualnej drukarki której używasz.

Tak, do druku trzeba zmienić ustawienia drukarki bodajże na format A1 lub A0. I stad moje pytanie czy jest taka opcja, że ustawienia mapy były dobre a jedynie jej wygenerowanie do pdf mogło być złe. Bo np. jeśli w dokumencie potrzebuję mieć mapę w A3, to ustawiam jedną stronę z mapą w takim formacie i osoba otwierająca potem dokument word/pdf otwiera ją w formacie A3, nie zastanawia się czy musi zmieniać ustawienia. A nie znając programu qgis nie bardzo wiedziałam czy eksportując mapę do pdf można zapisać ją w odpowiedniej wielkości pdf

Chyba czegoś nie rozumiem, bo w plikach pdf przecież nie ma obowiązku, żeby wszystkie strony były takie same.
Zatem strony które mają być A4, A3 albo A2 będą takie jakie mają być. A jeśli ktoś kto nie ma drukarki z możliwością wydruku dużej strony, zdecyduje się świadomie na przeskalowanie to może to dostosować do formatu jaki ma w drukarce. Ale wtedy wie że nie ma skali.
Natomiast jeśli przekazujemy mapę z docelowym formatem A1 czy A2 (taki format masz w nazwie pliku) to taki właśnie format papieru powinien być ustawiony w pliku.

Jeśli masz obowiązek to przygotować np. maksymalnie pod kartki A3, to żeby zachować skalę trzeba podzielić mapę na większa ilość arkuszy. Tylko to nie jest wiedza z zakresu obsługi Qgis’a więc raczej nie o to pytasz.

Skala jest w formie podziałki, więc jeśli strona będzie zmniejszana/zwiększana proporcjonalnie (szerokość i wysokość obrazka - mapy) - a przyjmujemy, że drukarka tak robi - to nadal podziałka powinna dobrze pokazywać.

Poświęciłem trochę czasu, żeby się odnaleźć w terenie i nadać mapie referencje. Wykonana transformacja Helmerta, czyli wykonane dostosowanie skali i obrotu do układu współrzędnych.

Tak wygląda z dekoracją w oknie mapy QGIS:

A tak w układzie wydruku:

Może ja też robię błąd? :smiley:

Nie wiem czy to jest błąd.
Ja jestem geodetą i albo mam konkretną skalę i kartometryczną mapę albo mam rysunek w skali przybliżonej na którym mamy podziałkę.

jeżeli to ma być “mapka poglądowa” to tak skala w formie podziałki jest OK. Jeśli to ma być “mapa w skali” to ma być w skali, a nie w okolicach skali. Koleżankę-autorkę kontroluje któryś urząd marszałkowski, więc trochę z góry zakładam, ale to raczej będą geodeci. Stąd niezrozumienie między zawodowe.

Ja nie kwestionuję tej pracy, nie twierdzę, że to jest nieprzydatne, albo nie mówię, że jest źle zrobione. Ja tylko tłumaczę różnicę podejścia do tematyki wynikającą ze specyfiki wykształcenia odbiorcy tej mapy.

Dla mnie mapa to jest coś co może w skalach 1:500-1:5000 posiada wykreśloną siatkę krzyży i jeśli zmierzę linijką odległość między krzyżami to tam ma być 100 mm ( a najlepiej to 100,0 mm), a jeśli nie jest, to trzeba ją poprawić.

“Poświęciłem trochę czasu, żeby się odnaleźć w terenie i nadać mapie referencje. Wykonana transformacja Helmerta, czyli wykonane dostosowanie skali i obrotu do układu współrzędnych.”

Transformacja Helmerta jest niezła, ale dla płaskiej mapy jest 4 transformacją paramterową, Lepsza by była affiniczna ( 6 parametrowa). Dochodzą min. różne współczynnik skali dla kierunków. W Helmercie masz jeden współczynnik skali, co nie pozwala na poprawną kalibrację rastrów, które mogą mieć różne zniekształcenia w różnych kierunkach (mapy które przeleżały zwinięte w rulonie przez wiele lat). Zresztą dla map które były składane i mają wyraźne załamania, albo były przerwane i sklejone, w ogóle polecałbym kalibrację w kawałkach i późniejsze złożenie tego w jedną mapę.

Ciekawe ile osób chciało by wziąć udział w takim spotkaniu tematycznym o skalach i kalibracjach. Sam bym chętnie posłuchał.

Dziękuję za informacje. Tak, nie ma obowiązku żeby załączniki graficzne pdf były takie same, każdy może być zapisany w innym formacie. Zgodnie z ustawą o rewitalizacji mapa powinna być wykonana w skali min. 1:5 tys. Fakt, że dostając do tej pory pdf od wykonawcy mapy nie weryfikowałam nigdy skali, było napisane na mapie w jakiej skali jest zrobiona więc przyjmowałam, że jest to zrobione prawidłowo być może wcześniej było, a być może nikt tego nie weryfikował, a pracuję na terenie różnych województw. Ale tym razem podczas opiniowania dokumentu miałam uwagę do mapy odnośnie skali, że jest nieprawidłowa, Urząd otwiera dokument i chce po sprawdzeniu mieć dobrą skalę, sprawdzają przeliczając ręcznie. Mapa została w międzyczasie poprawiona ale uwaga znowu się pojawiła. Przekazałam ją do wykonawcy ale dostałam informację, że mapy są zrobione prawidłowo, też sugerowałam podzielenie na kilka kartek ale podobno to nic nie zmieni, więc zaczęłam sama szukać czy jest możliwość, że gdzieś jednak był błąd. Stąd było moje pierwsze pytanie, co może być przyczyną gubienia skali. Bo nie znając programu nie wiedziałam czy mapa jest w złej skali wykonana czy źle zapisana do pdf. W moim rozumowaniu sugerowałam się word gdzie mogę sobie zmieniać rozmiar arkusza i pracować np. jedną stronę mam w A4, drugą w A3, a trzecią w B2 i po zapisaniu go w pdf i ponownym otwarciu widzę w oknie, że jedna strona jest większa druga mniejsza, a jak ja sobie go wydrukują to już inna sprawa. Ta mapa z nazwą A2 to już była najświeższa poprawka.

Ale generalnie tak właśnie jest. Ja w swoich opracowaniach mam tak bardzo często, żeby nie napisać, że zawsze tak jest

Może podpowiedzią będzie, żeby poszczególne kartki drukować osobno, a następnie połaczyć to w jeden plik pdf. ja używam PDFill - choć ma “brzydką” nazwę.

Dokument poszedł ponownie do Urzędu po kolejnej próbie korekty więc zobaczymy czy teraz będzie ok. Dziękuję za podpowiedź :slightly_smiling_face:

No napisz koniecznie jak to się skończyło

@Lupus, każdy ma swój punkt widzenia i siedzenia. Dla mnie, z zasady podziałka liniowa ma odwzorowywać, jak inne skale, liczbowa czy siatka krzyży. Po prostu ma tak samo działać przy przykładaniu linijki :slight_smile:

Zgadzam się w pełni, ale nie dotyczy to tego przypadku. Wykonawca mapy nie działał na archiwalnych skanach, a na danych wektorowych. Moim celem było szybkie wykazanie, że skala zgadza się przy swego rodzaju inżynierii wstecznej - nadaniu referencji rastrowi, który wrzuciła @Paula713.

Czekamy zatem na oficjalne zakończenie :grinning_face: