Wtyczka stworzona dla urbanistów do pracy z uchwalonymi POGami.
Ma być narzędziem pomagającym w zebraniu danych do przygotowywania MPZP i DWZ w oparciu o parametry POG. Wtyczka automatycznie zestawia teren analizowany przez urbanistę z danymi planu ogólnego i przygotowuje czytelny raport, który jest pomocny w dalszych pracach planistycznych.
Wtyczka działa w dwóch trybach MPZP i DWZ. Identyfikuje strefy i ich profile, zestawia ich parametry, uwzględnia OUZ, przelicza powierzchnię i udział stref w MPZP. W trybie DWZ dodatkowo kontroluje obecność OUZ.
Można korzystać z .gml POGu zapisanego na dysku lub z warstw już istniejących w projekcie.
Co ważne, nie obciąża projektu bo nie dodaje niepotrzebnych warstw do niego, a analizę wykonuje w pamięci generując gotowy raport do Excela.
Uwaga! Nie zastępuje walidacji danych POG. Wykorzystuje gotowe dane POG jako źródło do dalszej analizy urbanistycznej.
Zachęcam do testowania i dzielenia się uwagami
Dziękuję to moja pierwsza wtyczka, więc tym bardziej doceniam opinię fachowca Jeśli będa uwagi do działania chętnie wysłucham. Chcę ją jeszcze rozszerzyć o badanie zgodności projektu MPZP z POGiem, ale najpierw musi powstać jakiś MPZP w oparciu o POG
Ja nad czymś takim siedziałem, ale w głowie miałem pytanie: co jeśli POG jest w jakimś stopniu skopany, np. błędy ewidencyjne.. To będzie ogólnie masakra Ale da się to zrobić, np. rysując mpzp odpytywać POG, co można na danej strefie narysować, jak się przekroczy dwie różne strefy z różnymi profilami wtedy ciąć poligon
Błędy w POG powinna wychwytywać wtyczka APP2, ale wiemy jak to jest…
W tej mojej jest taki bezpiecznik, że jeśli po przecięciu stref POG z granicą projektowanego MPZP wychodzi powierzchnia strefy mniejsza niż 1m2 to w raporcie jest to odnotowane jako do weryfikacji przez projektanta (osobna kolumna z kontrolą powstaje).
Niestety błędów nie da się uniknąć, a wtyczka ma tylko pobrać dane z bazy jaką jest POG, bez interpretowania ich. To już musi pozostać w gestii człowieka, bo sytuacje są różne.
Dodałam kilka różnych bezpieczników, próbując przewidzieć różne scenariusze, ale zawsze można natrafić na coś nietypowego, to wtedy proszę o uwagi Najlepiej na Githubie.
A jak jest z plikami GML, które zmieniają tylko kilka stref z poprzedniego GML? Bo widzę, że coraz więcej pojawia się uchwał unieważniających POG w zakresie kilku stref, a później się ukazuje drugi GML z tylko tymi kilkoma strefami.
to jest ważny aspekt do rozwoju. Nie miałam jeszcze takiego przypadku, bo przygody z POG dopiero się zaczynają. Rozwój wtyczki będzie musiał uwzględniać takie przypadki i cieszę się że o tym wspomniałeś. Zapisuje jako kierunek do dalszych prac
AKTUALIZACJA plików instalacyjnych.
Usunęłam zależności od zewnętrznych bibliotek Python wymaganych wcześniej do działania silnika analizy. Wtyczka korzysta z bibliotek dostępnych w środowisku QGIS oraz bibliotek dołączonych do paczki.