Analiza POG - wtyczka dla urbanistów

Wtyczka stworzona dla urbanistów do pracy z uchwalonymi POGami.
Ma być narzędziem pomagającym w zebraniu danych do przygotowywania MPZP i DWZ w oparciu o parametry POG. Wtyczka automatycznie zestawia teren analizowany przez urbanistę z danymi planu ogólnego i przygotowuje czytelny raport, który jest pomocny w dalszych pracach planistycznych.
Wtyczka działa w dwóch trybach MPZP i DWZ. Identyfikuje strefy i ich profile, zestawia ich parametry, uwzględnia OUZ, przelicza powierzchnię i udział stref w MPZP. W trybie DWZ dodatkowo kontroluje obecność OUZ.
Można korzystać z .gml POGu zapisanego na dysku lub z warstw już istniejących w projekcie.

Co ważne, nie obciąża projektu bo nie dodaje niepotrzebnych warstw do niego, a analizę wykonuje w pamięci generując gotowy raport do Excela.

Uwaga! Nie zastępuje walidacji danych POG. Wykorzystuje gotowe dane POG jako źródło do dalszej analizy urbanistycznej.
Zachęcam do testowania i dzielenia się uwagami :slight_smile:

Pliki instalacyjne: Release Analiza_POG v1.0.0 · Drzymalina/Analiza_POG · GitHub

Wszystko fajnie, a gdzie wtyczka? :smiley:

zaktualizowałam link, żeby był bezpośrednio do Release’a :wink: tam można pobrać .zip’a

1 polubienie

super! dzięki :smiley: Wygląda to naprawdę mega profesjonalnie, niskie ukłony. :slight_smile:

Dziękuję :slight_smile: to moja pierwsza wtyczka, więc tym bardziej doceniam opinię fachowca :wink: Jeśli będa uwagi do działania chętnie wysłucham. Chcę ją jeszcze rozszerzyć o badanie zgodności projektu MPZP z POGiem, ale najpierw musi powstać jakiś MPZP w oparciu o POG :smiley:

1 polubienie

Ja nad czymś takim siedziałem, ale w głowie miałem pytanie: co jeśli POG jest w jakimś stopniu skopany, np. błędy ewidencyjne.. To będzie ogólnie masakra :slight_smile: Ale da się to zrobić, np. rysując mpzp odpytywać POG, co można na danej strefie narysować, jak się przekroczy dwie różne strefy z różnymi profilami wtedy ciąć poligon :slight_smile:

Błędy w POG powinna wychwytywać wtyczka APP2, ale wiemy jak to jest… :wink:

W tej mojej jest taki bezpiecznik, że jeśli po przecięciu stref POG z granicą projektowanego MPZP wychodzi powierzchnia strefy mniejsza niż 1m2 to w raporcie jest to odnotowane jako do weryfikacji przez projektanta (osobna kolumna z kontrolą powstaje).

Niestety błędów nie da się uniknąć, a wtyczka ma tylko pobrać dane z bazy jaką jest POG, bez interpretowania ich. To już musi pozostać w gestii człowieka, bo sytuacje są różne.

Dodałam kilka różnych bezpieczników, próbując przewidzieć różne scenariusze, ale zawsze można natrafić na coś nietypowego, to wtedy proszę o uwagi :slight_smile: Najlepiej na Githubie.

A jak jest z plikami GML, które zmieniają tylko kilka stref z poprzedniego GML? Bo widzę, że coraz więcej pojawia się uchwał unieważniających POG w zakresie kilku stref, a później się ukazuje drugi GML z tylko tymi kilkoma strefami.

to jest ważny aspekt do rozwoju. Nie miałam jeszcze takiego przypadku, bo przygody z POG dopiero się zaczynają. Rozwój wtyczki będzie musiał uwzględniać takie przypadki i cieszę się że o tym wspomniałeś. Zapisuje jako kierunek do dalszych prac :slight_smile:

AKTUALIZACJA plików instalacyjnych.
Usunęłam zależności od zewnętrznych bibliotek Python wymaganych wcześniej do działania silnika analizy. Wtyczka korzysta z bibliotek dostępnych w środowisku QGIS oraz bibliotek dołączonych do paczki.

https://github.com/Drzym…/Analiza_POG/releases/tag/v.1.1.0

2 polubienia

No, ale finalnie powinien być zbiorczy publikowany..